Deň Mateja Bela chystajú univerzita a inštitút nesúce jeho meno

NETKY.SK • 7 Február 2023, 08:20 • 2 min
Deň Mateja Bela chystajú univerzita a inštitút nesúce jeho meno

Banská Bystrica - Univerzita Mateja Bela (UMB) v Banskej Bystrici a Inštitút Mateja Bela (IMB) v Bratislave podpísali v pondelok na pôde rektorátu memorandum o spolupráci na popularizáciu intelektuálneho dedičstva spisovateľa, vedca a významnej osobnosti Uhorska 18. storočia, po ktorom nesú meno.

slovakia

left justify in out

Partneri sa zhodli, že posolstvo Mateja Bela je dôležité a hodnotné aj pre dnešného človeka, a preto si zaslúži väčšiu pozornosť. Spoluprácou chcú prepájať oblasti vzdelávania s oblasťou podpory menšín, rozvíjať myšlienku občianskeho spolunažívania a tolerancie, a taktiež sa inšpirovať jeho vysokou odbornou kvalitou práce. "Spolupráca sa bude týkať najmä propagovania intelektuálneho dedičstva Mateja Bela, zdôrazňujúc postuláty národnostnej rovnoprávnosti, náboženskej tolerancie, zjednocovania ľudí a národov, lásku k vlasti a vieru v silu vzdelania a kultúry," konštatoval rektor UMB Vladimír Hiadlovský. Už teraz pripravujú prvú spoločnú aktivitu - Deň Mateja Bela, ktorý bude 24. marca. "Súčasťou celodennej série aktivít bude odborná konferencia v Bratislave spojená aj s prechádzkou miestami, kde žil a pôsobil známy polyhistor 18. storočia. Veríme, že vytvoríme novú tradíciu, ktorá môže každý rok zavítať do iného mesta na Slovensku," doplnil prezident IMB Ábel Ravasz. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies