Deň koní prilákal do Národného žrebčína stovky návštevníkov

NETKY.SK • 1 Jún 2013, 15:46 • 2 min
Deň koní prilákal do Národného žrebčína stovky návštevníkov

TOPOĽČIANKY – Stovky návštevníkov dnes využili možnosť prezrieť si priestory Národného žrebčína v Topoľčiankach, ktorý usporiadal druhý ročník Dňa koní. Jeho hlavným cieľom je priblížiť chov koní širokej verejnosti, ale predovšetkým deťom a mládeži, pretože podujatie sa koná aj pri príležitosti Medzinárodného dňa detí. Žrebčín dnes sprístupnil svoju historickú jazdiareň, kde je ustajnených viac ako 60 koní všetkých plemien, ktoré sú tu chované.

slovakia

left justify in out

Návštevníci si tak môžu pozrieť zástupcov piatich plemien, ktoré Národný žrebčín chová. "Tým sme aj určitou chovateľskou raritou, pretože máloktorý žrebčín chová takýto počet plemien. Pripravili sme aj verejné tréningy športových, drezúrnych a voltížnych koní. Pozrieť si môžu aj tréning klasickej topoľčianskej školy, ktorú robíme s lipicanmi," hovorí vedúci marketingu a plemennej knihy Národného žrebčína Topoľčianky Emil Kovalčík. Návštevníci si tiež môžu vychutnať jazdu v koči ťahanom s lipicanmi, ale aj vzácnym karpatským plemenom huculom.

Súčasne s Dňom koní dnes v žrebčíne prebieha aj nábor do voltížneho oddelenia, v ktorom trénujú deti už od štyroch rokov. Podľa Kovalčíka sú práve podobné podujatia dobrou príležitosťou predstaviť krásu koní a priviesť k jazdeckému športu nových cvičencov. "Voltížne oddelenie je liahňou talentov a mnohí potom priamo z voltíže 'presedlávajú' aj na iné odvetvia jazdeckého športu, ako je parkúr, drezúrne jazdenie, či vytrvalostné jazdenie," vysvetľuje Kovalčík. Žrebčín v Topoľčiankach bol založený v roku 1921. Dnes sa v jeho stajniach nachádza viac ako 550 kusov ušľachtilých koní z troch génových európskych zdrojov, teda lipican, hucul a shagya arab. Okrem toho sú tu aj kone plemien slovenský teplokrvník a arabský plnokrvník. Žrebčín v súčasnosti hospodári na 1000 hektároch poľnohospodárskej pôdy a je jediným štátnym chovom koní na území Slovenska. Kone zo svojich chovov predáva do rôznych európskych krajín i do zámoria.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies