Deň hnevu sa v Egypte zmenil na násilie, zahynuli protestujúci

NETKY.SK • 16 August 2013, 17:53 • 2 min
Deň hnevu sa v Egypte zmenil na násilie, zahynuli protestujúci

KÁHIRA - Protesty priaznivcov zosadeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího sa dnes zmenili na násilie po celej krajine. Najmenej 70 ľudí zahynulo dnes pri protestoch islamistov v Egypte. Väčšina obetí prišla o život na okraji hlavnej demonštrácie na Ramzesovom námestí v centre Káhiry. Podľa Moslimského bratstva tam policajti údajne zastrelili 45 demonštrantov, informovala tlačová agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia ministerstva vnútra naopak vyhlásili, že desiatky demonštrantov zaútočili na neďaleko ležiacu policajnú stanicu. Následne vypukla zrážka, pri ktorej obe strany použili strelné zbrane, čo si vyžiadalo aj životy viacerých nezúčastnených civilistov. Svedkovia uviedli, že na niektorých násilných zrážkach sa podieľali nielen islamisti a príslušníci bezpečnostných síl, avšak aj miestni obyvatelia, ktorí napádali demonštrantov. Desať ľudí zahynulo, keď polícia v provincii Kafr aš-Šajch zasiahla proti islamistom, ktorí vtrhli do budovy guvernéra a policajnej stanice. Štyroch demonštrantov zastrelili policajti v meste Ismáílíja. Päť mŕtvych a 15 zranených uvádzala polícia v meste Damietta na severnom pobreží, kde stúpenci zosadeného prezidenta Muhammada Mursího tiež zaútočili na policajnú stanicu. Ďalšie obete hlásili z Novej Káhiry, z mesta al-Aríš na Sinaji a v provincii Fajjúm po pouličných zrážkach medzi policajtmi a demonštrantmi priviezli do nemocnice päť tiel a 20 zranených.

Dnešné násilie nasledovalo po stredajšom krvavom zásahu bezpečnostných síl proti dvom protestným táborom bratstva v Káhire, ktorý si vyžiadal stovky ľudských životov. Bezpečnostné sily sa v stredu pokúšali ukončiť týždne trvajúce nepokoje po zvrhnutí Mursího z 3. júla armádou. Po mesiacoch politického nepokoja stojí hlboko názorovo rozdelený Egypt na pokraji chaosu - islamistickí zástancovia Mursího totiž odmietajú prijať jeho zosadenie, ktoré nasledovalo po obrovských zhromaždeniach jeho kritikov. Mursího stúpenci požadujú odstúpenie armádneho veliteľa generála Abdala Fatáha Sísího a opätovné uvedenie prvého slobodne zvoleného egyptského prezidenta Mursího do úradu. Ten je v súčasnosti zadržiavaný a na verejnosti sa neukázal od svojho zvrhnutia. "Skôr či neskôr umriem. Je lepšie zomrieť za svoje práva než v posteli. Zbrane nás už nezastrašia," povedal 28-ročný manažér firmy, ktorý sa pridal k pochodu tisícov demonštrantov za Mursího.

Keď polícia použila slzotvorný plyn, protestujúci - mládež aj starí ľudia, muži aj ženy - si ako ochranu nasadili chirurgické či plynové masky alebo si natiahli na tvár farebné šatky. "Alláhu akbar! (Boh je veľký)" skandoval dav.

Ashtonová požiadala štáty EÚ, aby prediskutovali "vhodné opatrenia" voči Egyptu

Brusel 16. augusta (TASR) - Šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová dnes oznámila, že požiadala vlády EÚ, aby prediskutovali "vhodné opatrenia", ktoré môže únia podniknúť v reakcii na násilie v Egypte. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

"Som v neustálom kontakte s ministrami zahraničných vecí EÚ a požiadala som predstaviteľov členských štátov, aby predebatovali a skoordinovali vhodné opatrenia, ktoré musí Európska únia podniknúť v reakcii na situáciu v Egypte," napísala Ashtonová vo vyhlásení. Šéfka diplomacie EÚ označila počet obetí v Egypte za šokujúci a uviedla, že zodpovednosť za tragédiu leží z veľkej časti na pleciach dočasnej vlády, no aj širšieho politického vedenia krajiny.

Francúzsko a Nemecko vyzvali na stretnutie ministrov EÚ o Egypte

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová chcú, aby sa na budúci týždeň konalo stretnutie ministrov zahraničných vecí Európskej únie, zamerané na diskusiu o spolupráci EÚ v Egyptom. Informovala o tom dnes kancelária francúzskeho lídra.

Hollande a Merkelová dnes spolu telefonovali, dva dni po útoku egyptských bezpečnostných síl na káhirské tábory protestujúcich prívržencov zosadeného prezidenta Muhammada Mursího a jeho Moslimského bratstva. Útok si vyžiadal stovky ľudských životov. Hollande aj Merkelová "vyzvali na okamžité zastavenie násilia a na návrat k dialógu medzi Egypťanmi", uvádza sa vo vyhlásení Elyzejského paláca, z ktorého citovala tlačová agentúra Reuters. Merkelová taktiež vydala po telefonáte vyhlásenie. Uviedla v ňom, že Nemecko vo svetle najnovšieho vývoja prehodnotí svoje vzťahy s Egyptom a že podľa zhodného názoru oboch lídrov by mala urobiť to isté aj Európa. Podľa nemeckého vyhlásenia sa Merkelová "zhodla s francúzskym prezidentom Hollandom, že Európska únia by tiež mala komplexne zvážiť svoje vzťahy s Egyptom".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona