Deň Európy sprítomňuje výročie Schumanovej deklarácie

NETKY.SK • 9 Máj 2018, 06:00 • 2 min
Deň Európy sprítomňuje výročie Schumanovej deklarácie

BRATISLAVA/BRUSEL - Deň Európy, pripadajúci na 9. mája, je oslavou mieru a jednoty v Európe. V ten deň si občania Európskej únie (EÚ) pripomínajú výročie Schumanovej deklarácie.

slovakia

left justify in out

V Bratislave sú oslavy Dňa Európy pripravené na 9. mája tohto roku, v Prešove a Košiciach sa uskutočnili v piatok 4. mája.

 

Deň Európy sa stal jedným z európskych symbolov, akými sú napríklad vlajka EÚ, jej hymna alebo spoločná mena euro. Deň Európy identifikuje EÚ ako politickú entitu a dáva príležitosť, aby organizátori rôznymi aktivitami a oslavami približovali Úniu k jej občanom aj jednotlivým národom.

 

Deň Európy pripomína občanom Únie 9. máj 1950, keď predstavitelia tlače dostali pozvánku od francúzskeho ministerstva zahraničných vecí. V deklarácii z 9. mája vtedajší šéf francúzskej diplomacie Robert Schuman a jeho poradca i priateľ Jean Monnet vyzvali Francúzsko, Nemecko a ďalšie európske štáty, aby združili úsilie pri spoločnej ťažbe uhlia a výrobe ocele s cieľom položiť prvé konkrétne základy Európskej federácie.

 

Podľa Schumanovho projektu sa mala vytvoriť nadnárodná európska inštitúcia na spravovanie surovín, ktoré dovtedy predstavovali základ vojenskej moci - ocele a uhlia. Návrh, známy pod názvom Schumanova deklarácia, našiel kladnú odozvu a 9. máj 1950 sa stal východiskom pre budovanie spoločnej Európy. Schumanova deklarácia sa pokladá za "rodný list" EÚ.

 

Na návrh reagovalo šesť krajín (Francúzsko, Nemecká spolková republika, Taliansko, Belgicko, Holandsko a Luxembursko) a Parížskou dohodou z 18. apríla 1951 založili Európske spoločenstvo uhlia a ocele (ESUO).

Neskôr, 23. mája 1957, vzniklo Európske hospodárske spoločenstvo (EHS) a Európske spoločenstvo atómovej energie.

 

K zakladajúcim členom postupne pristupovali ďalšie štáty - v roku 1973 Dánsko, Írsko a Británia, v roku 1981 Grécko, v roku 1986 Portugalsko a Španielsko, v roku 1990 bývalá Nemecká demokratická republika (NDR), po zjednotení ako súčasť Nemecka.

 

Po tom, ako v roku 1993 vstúpila Maastrichtská zmluva o Európskej únii do platnosti, sa hovorí už o EÚ.

V roku 1995 sa členmi spoločnej Európy stali Fínsko, Švédsko, Rakúsko, v roku 2004 Cyprus, Česká republika, Slovensko, Maďarsko, Poľsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko, Malta a Slovinsko, začiatkom roku 2007 sa Únia rozrástla o Bulharsko a Rumunsko, 1. júla 2013 vstúpilo do EÚ Chorvátsko. S ním mala EÚ 28 členských štátov. Obyvatelia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie v referende z júna 2016 rozhodli o odchode z EÚ (brexit), Spojené kráľovstvo prestane byť členom Únie o polnoci 29. marca 2019.

 

Na zasadnutí v Miláne v roku 1985 sa prezidenti a predsedovia vlád dohodli, že Deň Európy sa bude sláviť každý rok a bude orientovaný pre všetkých občanov spoločnej Európy. Vstupom do nej sa členovia zaviazali rešpektovať jej mierové ciele, sociálny pokrok, ekonomický rozvoj a solidaritu, ako sa to uvádza v Schumanovej deklarácii z 9. mája 1950 o naplnení dávneho sna - zjednotenia európskeho kontinentu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies