Deň Európy si pripomína aj Bratislava súťažami i kultúrou

NETKY.SK • 9 Máj 2016, 17:34 • 2 min
Deň Európy si pripomína aj Bratislava súťažami i kultúrou

BRATISLAVA – Dnešný Deň Európy, čiže symbolické narodeniny Európskej únie, si Zastúpenie Európskej komisie pripomenulo na bratislavskom Hlavnom a Primaciálnom námestí aj tento rok. Okrem Zastúpenia EK na Slovensku sa návštevníkom prezentovali aj iné európske inštitúcie ako Európsky parlament, ale aj veľvyslanectvá.

slovakia

left justify in out

Na námestiach sa návštevníci mohli takisto viac dozvedieť aj o činnosti colnej správy, programe pre študentov Erazmus alebo programe EURES. Ako pre agentúru SITA povedal Matej Giertl zo stánku Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku, návštevníci si môžu zahrať rôzne súťaže, pripravenú majú napríklad interaktívnu mapu vo forme puzzle, ale aj „koleso šťastia“, kde sú všetky členské štáty EÚ a k nim je pripravených niekoľko otázok.

 

Deti, ktoré dnes tvorili značnú skupinu návštevníkov, sa tak podľa Giertla môžu naučiť veľa vecí hravou formou. Môžu za to získať rôzne ceny, napríklad pexesá s hlavnými mestami európskych štátov či vlajkami. „Mali sme tu aj deti, ktoré sa pýtali na predsedníctvo, z čoho sme boli veľmi milo prekvapení. Zaujímalo ich, čo bude úlohou Slovenska, ako to bude fungovať. Takisto sa zaujímali o to, z akých inštitúcií sa Európska únia skladá a čo tieto inštitúcie robia,“ priblížil ďalej.


Predsedníctvo Slovenska v Rade Európskej únie malo na Dni Európy tiež svoje zastúpenie. Podľa Jany Zelníkovej, ktorá návštevníkom predsedníctvo počas dňa približovala, sa ľudia zaujímali o informácie ako napríklad, kde budú neformálne zasadnutia ministrov. Podľa jej slov sa návštevníkov podujatia snažia informovať aj o stránke predsedníctva, ktorú dnes ministerstvo oficiálne spustilo. Potvrdila, že návštevníci chodia z každej vekovej kategórie – od prváčikov základných škôl, ktorí sa oboznamujú s predsedníckym logom, cez stredoškolákov až po dospelých.


Návštevníci sa mohli pýtať na bližšie informácie aj v stánkoch veľvyslanectiev. Pred stánkom nemeckého veľvyslanectva si mohli nielen deti zahrať stolný futbal. Študenti sa zaujímali aj o program EURES, ktorého cieľom je uľahčiť voľný pohyb pracovných síl v rámci Európskeho hospodárskeho priestoru. Zaujímalo ich, do akých krajín sa môžu dostať a aké pracovné pozície sú voľné.


Okrem toho na pódiu na Hlavnom námestí sa celý deň konal rôznorodý program, návštevníci sa mohli zapojiť do rôznych súťaží a kvízov o EÚ, ale mohli vidieť i kultúrny program. Večer na návštevníkov čakajú kapely Fallgrapp a Fragile, organizátori sľubujú i prekvapenie. Program je naplánovaný do 22. hodiny.


„Deň Európy predstavuje symbolické narodeniny Európskej únie a dáva nám príležitosť pozrieť sa na to, čo únia za dobu svojej existencie dosiahla. Desiatky rokov mierovej spolupráce v Európe viedli k zmiereniu medzi odvekými rivalmi, k slobode, prosperite a k zjednoteniu Európy. Dnes spoločnú európsku rodinu tvorí 28 členských štátov, ktoré spolu úzko spolupracujú v prospech všetkých svojich občanov," uviedol vedúci Zastúpenia EK Dušan Chrenek.


Deň Európy pripravili Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku. Partnermi podujatia sú Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky, Úrad vlády SR a Hlavné mesto Bratislava.


Deviateho mája 1950 predstavil francúzsky minister zahraničných vecí Robert Schuman návrh na vytvorenie Európskeho úradu pre uhlie a oceľ, ktorý by dohliadal hlavne na francúzsku a nemeckú produkciu týchto strategických surovín. To, čo navrhoval, bolo vytvorenie nadnárodnej európskej inštitúcie, ktorej úlohou by bolo riadenie priemyslu uhlia a ocele, teda odvetví, ktoré v tom čase boli základom celej vojenskej moci.

 

Od konca druhej svetovej vojny vtedy uplynulo len päť rokov a celý kontinent sa spamätával z jej zničujúcich následkov. K tomu, aby sa krajiny mohli rozvíjať a prosperovať, bol potrebný mier. Tento návrh je známy ako "Schumanova deklarácia" a považuje sa za začiatok budovania európskej integrácie. Deviaty máj sa ako Deň Európy stal jedným zo symbolov Európskej únie. Medzi ďalšie symboly patrí modrá vlajka s dvanástimi zlatými hviezdami, hymna – Beethovenova Óda na radosť z 9. symfónie d moll a motto "zjednotení v rozmanitosti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies