Demonštrujúci proti dani z internetu v Maďarsku sú stále v pohotovosti

NETKY.SK • 4 November 2014, 10:51 • 2 min
Demonštrujúci proti dani z internetu v Maďarsku sú stále v pohotovosti

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán síce minulý piatok odvolal návrh na zdanenie internetu vo forme, v akej bol predložený parlamentu minulý štvrtok, organizátori demonštrácií sú však stále v pohotovosti.

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to dnes v maďarskej komerčnej televízii ATV hlavný organizátor budapeštianskych protestných zhromaždení Balázs Gulyás.

 

"Neupokojili sme sa, lebo poznáme Viktora Orbána. Priebežne sledujeme situáciu," povedal Gulyás, podľa ktorého v súčasnosti plánujú ďalšie kroky, ktoré môžu závisieť od toho, ako sa vyvinie situácia.

 

Podľa tohto aktivistu je daň z internetu v akejkoľvek forme neprijateľná. Ak návrh nebude vyňatý spomedzi ostatných daňových návrhov, určite bude ďalšia demonštrácia, zdôraznil.

 

Proti zavedeniu dane z internetu protestovali desaťtisíce Maďarov 26. októbra, potom aj v nasledujúcich dňoch v Budapešti i v iných maďarských mestách. Daň z internetu vo forme, v akej bol návrh predložený parlamentu, nemožno zaviesť, vyhlásil dnes ráno v pravidelnom rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

 

Proti vládnemu návrhu zaviesť zdanenie internetu protestovali v uplynulých dňoch desaťtisíce Maďarov v Budapešti i v ďalších maďarských mestách. Demonštranti žiadali odstúpenie Orbána.  Maďarská vláda minulý štvrtok predložila parlamentu návrh zákona o rozpočte na rok 2015, ktorého súčasťou je aj zavedenie dane z internetu.

 

V zmysle predloženého návrhu by horná hranica mesačného zdanenia internetu v prípade obyvateľstva bola 700 forintov (2,27 eura) a v prípade právnických osôb 5000 forintov (16,32 eura). Vláda od návrhu očakávala, že nová daň prinesie do rozpočtu financie vo výške 25 miliárd forintov (80,9 milióna eur).

 

Orbán minulý piatok, deň po návrate z dovolenky vo Švajčiarsku, v pravidelnom rozhovore pre maďarský verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió vyhlásil, že táto daň vo forme, v akej bol návrh predložený parlamentu, nemožno zaviesť. "Návrh zákona bude potrebné po sviatkoch upraviť a v polovici januára by mali začať celonárodné konzultácie o internete - o jeho regulácii a finančných záležitostiach," povedal Orbán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona