Demonštranti žiadali odstúpenie brazílskej prezidentky

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 06:44 • 2 min
Demonštranti žiadali odstúpenie brazílskej prezidentky

RIO DE JANEIRO - Desaťtisíce Brazílčanov zaplnili v nedeľu ulice miest, aby demonštrovali za odstúpenie prezidentky Dilmy Rousseffovej z funkcie, napísala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Demonštrácie sa konali takmer mesiac po podobných celonárodných protestoch, na ktorých sa len v Sao Paule zúčastnilo približne 200.000 ľudí. Protest, ktorý sa v najväčšom brazílskom meste konal 15. marca, patril medzi najväčšie od demonštrácií v roku 1984, ktorých cieľom bolo ukončenie vojenskej diktatúry.

 

Účasť na nedeľňajších demonštráciách by mohla určiť budúcnosť kampane za odstúpenie prezidentky, ktorej Strana pracujúcich je zapletená do korupčného škandálu v ropnom gigante Petrobras.  Rousseffová ma štyri mesiace od začiatku druhého funkčného obdobia historicky najnižšiu podporu.

Pred začiatkom demonštrácií viacerí analytici tvrdili, že hnutie by sa mohlo zmenšiť, ak skupiny organizujúce protesty nebudú schopné zabezpečiť účasť aspoň takú veľkú, ako minulý mesiac.

 

Hnutie sa organizuje najmä na sociálnych sieťach. Tvoria ho viaceré nesúrodé skupiny. Väčšina z nich žiada odstúpenie prezidentky, požiadavky ďalších však siahajú od voľnejšieho predaja zbraní po vojenský prevrat.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies