Demonštranti vyrabovali parlament a štátnu televíziu

NETKY.SK • 30 Október 2014, 15:19 • 2 min
Demonštranti vyrabovali parlament a štátnu televíziu

OUAGADOUGOU - Budovy parlamentu a štátnej televízie v hlavnom meste Burkiny Faso vo štvrtok vyrabovali tisíce opozičných demonštrantov, ktorí protestujú proti zámeru pozmeniť ústavu a umožniť tak prezidentovi Blaisovi Compaorému zotrvať pri moci.

slovakia

left justify in out

Podľa miestneho spravodajcu agentúry Reuters výtržníci v parlamente založili požiare, zatiaľ čo televízia v dôsledku ich konania musela prerušiť vysielanie. Dav následne zamieril k prezidentskému palácu, odkiaľ zdroje z prostredia diplomacie a bezpečnostných síl hlásili paľbu ostrými nábojmi a vypúšťanie slzotvorného plynu.

 

Nepokoje v uliciach Ouagadougou vypukli pred plánovaným hlasovaním zákonodarcov o referende s cieľom zrušiť ustanovenie ústavy obmedzujúce pôsobenie prezidenta na dve funkčné obdobia. Compaoré by sa tak mohol budúcu jeseň uchádzať o znovuzvolenie, hoci v skutočnosti stojí na čele krajiny už od prevratu v roku 1987. V súvislosti s nepokojmi sa objavili správy, že vláda sa takéhoto zámeru vzdala, čo následne potvrdil minister komunikácií Alain Edouard Traoré.

 

Státisíce Burkinčanov demonštrovali v Ouagadougou a iných mestách ešte v utorok, keď opozícia v krajine odštartovala kampaň občianskej neposlušnosti. 

Compaoré si v západoafrickom regióne buduje povesť významného lídra, pričom plní úlohu sprostredkovateľa v tamojších konfliktoch a vystupuje ako dôležitý spojenec Západu v boji proti moslimským extrémistom napojeným na al-Kájdu. Zámer pozmeniť ústavu v jeho prospech však rozdeľuje krajinu, ktorá patrí medzi najchudobnejšie na svete napriek tomu, že je jedným z najväčších producentov bavlny a rozvíja ťažbu zlata. Francúzsko ako bývalý koloniálny správca Burkiny už Compaorého vyzvalo, aby sa riadil chartou Africkej únie, na základe ktorej by lídri nemali meniť zákony v záujme zotrvania pri moci.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies