Demonštranti vypískali Zemana počas púte na Sněžke

NETKY.SK • 10 August 2013, 16:40 • 2 min
Demonštranti vypískali Zemana počas púte na Sněžke

PRAHA - Prezidentov sprievod privítala na Sněžke skupina nespokojencov vedených prírodovedcom Pavlom Klimešom zvukom píšťaliek a pokrikmi.

slovakia

left justify in out

Českého prezidenta Miloša Zemana vypískala dnes skupina demonštrantov počas tradičnej Svätovavrineckej púte na Sněžke, informoval server Novinky.cz. 

Hlava štátu, na rozdiel od peších pútnikov, dorazila napoludnie na vrchol najvyššej hory Českej republiky na aute. 

Prezidentov sprievod privítala na Sněžke skupina nespokojencov vedených prírodovedcom Pavlom Klimešom zvukom píšťaliek a pokrikmi: "Miloš Zeman, vás tu nechceme" a "Krkonoše vás nevolili, nemáte tu čo robiť". 

Za Zemana sa naopak postavili pútnici, ktorí vystúpili na horu spoločne s jeho predchodcom v úrade, exprezidentom Václavom Klausom. "Hovorte za seba, nám tu nevadí," odpovedali protizemanovským demonštrantom. 

Klimeš zdôvodnil svoje vystúpenie voči Zemanovi tým, že išlo o náboženskú púť, ktorú ľudia za komunizmu podstupovali navzdory hroziacim perzekúciám. Dnes sa však akcia podľa neho stáva výkladnou skriňou "papalášov", využívajúcich svoju účasť na získavanie politických bodov, čo však neplatí pre Václava Klausa. 

"Klausa považujeme za jedného z pútnikov, pretože už od novodobého začiatku Svätovavrineckej púte v roku 1996 chodil vždy spoločne s ostatnými na vrchol Snežky peši," zdôraznil Klimeš. 

Zeman ani Klaus sa k protestnému vystúpeniu nevyjadrili. Obaja sa na Sněžke zúčastnili na omši, ktorú celebroval kardinál Dominik Duka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona