Demonštranti vo Varšave protestovali proti vláde, obhajovali Walesu

NETKY.SK • 27 Február 2016, 17:58 • 2 min
Demonštranti vo Varšave protestovali proti vláde, obhajovali Walesu

VARŠAVA - Tisíce Poliakov sa dnes zišli na demonštrácii vo Varšave, aby protestovali proti politike novej konzervatívnej vlády, ktorá podľa nich podkopávajú demokratické slobody a ústavu.

slovakia

left justify in out

Demonštráciu zorganizovala pod mottom "My, ľud" skupina Výbor na ochranu demokracie (KOD), založená v novembri v reakcii na kroky novej vlády strany Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá si kontroverznými legislatívnymi zmenami vyslúžila kritiku doma i v zahraničí. Európska únia v januári spustila monitorovanie dodržiavania zásad právneho štátu v Poľsku.


"Chceme slobodné a otvorené Poľsko... Poľsko, kde je miesto pre každého," povedal zakladateľ KOD Mateusz Kijowski pred účastníkmi, ktorí v studenom počasí kričali heslá ako "Budeme brániť demokraciu" či "Lech Walesa!" na podporu exprezidenta a bývalého vodcu poľského protikomunistického hnutia.


Mnohí ľudia niesli plagáty s fotografiami Walesu, ktorý v posledných týždňoch čelí opätovne obvineniam so spolupráce s tajnou políciou v ére totality. Stúpenci Walesu obviňujú PiS zo snahy získať politický kapitál zničením jeho povesti.
Kijowski prečítal demonštrantom odkaz od Walesu, ktorý obvinenia znova poprel a nedávno vynorené inkriminujúce dokumenty označil za podvrh. "Ani v najhorších snoch som nepredpokladal, že po rokoch boja za slobodu a po represii a zatknutiach sa aparát demokratického štátu obráti proti nám, prenasledovaným odporcom komunistického systému," citovala Walesu agentúra DPA.


K dnešnej demonštrácii sa pridalo aj viacero opozičných politikov - po prvý raz od začiatku série podobných protestov v uplynulých mesiacoch. "Bude to dlhý pochod, ale sme pripravení prijať výzvu," vyhlásil bývalý minister zahraničných vecí a šéf opozičnej Občianskej platformy (PO) Grzegorz Schetyna.


Na základe konečných odhadov varšavskej radnice sa na pochode zúčastnilo okolo 80.000 ľudí, informoval na Twitteri viceprimátor Jaroslaw Jóžwiak s tým, že podujatie prebehlo bez incidentov, napísal spravodajský portál gazeta.pl.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona