Demonštranti vo Fergusone na Čierny piatok protestujú priamo v obchodoch

NETKY.SK • 28 November 2014, 14:05 • 2 min
Demonštranti vo Fergusone na Čierny piatok protestujú priamo v obchodoch

NEW YORK - Čierny piatok, keď americkí obchodníci ponúkajú po Dni vďakyvzdania zákazníkom tovar za rekordné zľavy, sa začal skôr, ako sa dnes ráno stihli prebudiť mnohí Američania. Tradičný sviatok nakupujúcich je už totiž dvojdňovou záležitosťou a veľa obchodov otvorí dokonca skôr, ako si ľudia vo štvrtok položia na tanier morčacie stehná.

slovakia

left justify in out

Milióny Američanov však obchody navštívia až dnes a budú hľadať tovar s rekordne zníženými cenami. Národná federácia maloobchodu odhaduje, že predaj počas nákupného sviatku stúpne o 4,1 percenta na 619,9 miliardy dolárov - bude to najväčší skok od roku 2011, napísala agentúra AP.

 

Pre množstvo maloobchodníkov je Čierny piatok - posledný v novembri po Dni vďakyvzdania - prelomovým obdobím, keď môžu dosiahnuť až 20 percent svojho celoročného predaja.

 

Na Čierny piatok sa však odohrávajú aj iné udalosti. Sviatok nakupujúcich už vo štvrtok večer, na Deň vďakyvzdania, narušili desiatky protestujúcich vo Fergusone, ktorí demonštrovali proti rozhodnutiu veľkej poroty neobžalovať belošského policajta z augustového zastrelenia neozbrojeného černošského tínedžera Michaela Browna. Demonštrácie sa konali vo vnútri mnohých predajní maloobchodných spoločností Target a Walmart.

 

Protestujúci strávili v každom obchode niekoľko minút, pričom skandovali heslá. Polícia sa prizerala. Zatiaľ nie sú žiadne správy a zatknutých. Protesty majú pokračovať aj dnes.

 

Americká maloobchodná spoločnosť Walmart zasa očakáva, že sa stane terčom ďalšieho kola protestov zamestnancov, žiadajúcich spoločnosť, aby im dávala mzdu 15 dolárov na hodinu. Skupina Our Walmart podporovaná odbormi uviedla, že sú plánované demonštrácie a okupačné štrajky v 1600 obchodoch po celých USA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona