Demonštranti v Thajsku pokračovali v útokoch na vládnu štvrť

NETKY.SK • 2 December 2013, 07:38 • 2 min
Demonštranti v Thajsku pokračovali v útokoch na vládnu štvrť

BANGKOK - Vodné delá a slzotvorný plyn použila dnes polícia proti tisícom demonštrantov, ktorí sa opäť pokúsili preniknúť do vládnej štvrte v thajskom hlavnom meste Bangkok.

slovakia

left justify in out

V mrakoch slzotvorného plynu sa protestujúci sa snažili prekonať dvojmetrové betónové bariéry a ostnatý drôt, ktorými bezpečnostné zložky zabarikádovali prístup k sídlam dôležitých štátnych inštitúcií. Situácia v uliciach okolo sídla vlády a hlavnej policajnej stanice pripomínala občiansku vojnu, napísala agentúra DPA.

Protestujúcim sa podarilo ukoristiť jedno zásahové vozidlo polície. Množstvo demonštrantov sa v dôsledku zasiahnutia slzotvorným plynom dusilo a pálili ich oči, pričom sa snažili zmyť chemikálie vodou. 

Niekoľko univerzít a viac ež 30 škôl zostalo dnes z bezpečnostných dôvodov uzavretých. V hotelovej a obchodnej štvrti Bangkoku bol pokoj. Protesty sa odohrávajú hlavne vo vládnej štvrti v západnej časti mesta, asi dva kilometre severne od kráľovského paláca, ktorý je jednou z hlavných turistických atrakcií.

Protivládni demonštranti počas minulého týždňa v rámci kampane občianskej neposlušnosti obsadili alebo obkľúčili viacero vládnych budov a v nedeľu sa chceli zmocniť úradu premiérky. Požadujú odstúpenie predsedníčky vlády Jinglak Šinavatrovej, ktorá je podľa nich len "predĺženou rukou" svojho brata, zvrhnutého premiéra a miliardára Thaksina Šinavatru žijúceho v zahraničnom exile.

Po týždni pokojných protestov strety medzi pro- a protivládnymi demonštrantami cez víkend eskalovali a vyžiadali si najmenej tri obete. Vodcovia demonštrantov po nedeľňajšom stretnutí s premiérkou trvajú na svojich požiadavkách, ktorými sú odstúpenie vlády a zriadenie ľudového výboru, ktorý má pred voľbami vypracovať novú ústavu.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies