Demonštranti v Hongkongu sa opäť zrazili s políciou

NETKY.SK • 6 November 2014, 13:39 • 2 min
Demonštranti v Hongkongu sa opäť zrazili s políciou

HONGKONG - Prodemokratickí demonštranti sa vo štvrtok prvýkrát po viac ako dvoch týždňoch opäť zrazili s políciou.

slovakia

left justify in out

Napätie v bývalej britskej kolónii, ktorá má od roku 1997 špeciálny administratívny štatút pod správou Číny, je stále vysoké. Demonštranti žiadajú otvorené nominácie na post hongkonského lídra. Nepokoje vypukli pred viac ako mesiacom, keď Peking rozhodol, že komisia rozhodne o kandidátoch na tento post. V auguste predstavitelia vládnej komunistickej strany v Pekingu ponúkli obyvateľom Hongkongu, aby si v roku 2017 zvolili vlastného lídra. Kandidátov do prvých priamych volieb však chce najskôr odsúhlasiť výbor lojálny komunistickému vedeniu v Pekingu, čo vyvolalo v bývalej britskej kolónii veľké protestné demonštrácie. Demonštranti návrh Pekingu odmietli ako "falošnú" demokraciu v čínskom štýle a trvajú na tom, že neodídu z ulíc, kým Peking neumožní otvorené nominácie. Čínske vedenie považuje požiadavky demonštrantov za neoprávnené a "odsúdené na neúspech".

 

Komisia OSN pre ľudské práva vyzvala 23. októbra Čínu, aby zabezpečila možnosť všetkým kandidátom zúčastniť sa na voľbách bez toho, aby boli preverovaní.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies