Demonštranti v Budapešti zbúrali zábrany na stavbe pomníka obetiam okupácie Nemcov

NETKY.SK • 10 Apríl 2014, 11:19 • 2 min
Demonštranti v Budapešti zbúrali zábrany na stavbe pomníka obetiam okupácie Nemcov

BUDAPEŠŤ - Demonštranti v Budapešti v noci nadnes opäť rozobrali kovové zábrany staveniska kontroverzného pomníka obetiam nemeckej okupácie na budapeštianskom Námestí slobody, informoval dnes v maďarskom komerčnom rozhlase Klubrádió podpredseda opozičnej Demokratickej koalície (DK) Péter Niedermüller.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov budú v proteste pokračovať, aby poukázali na to, že vláda sa pomníkom snaží sfalšovať dejiny. Polícia voči demonštrantom nezasiahla, iba monitorovala situáciu.
      

Stavbári v utorok obložili stavenisko kovovými zábranami, ktoré demonštranti v ten istý deň rozobrali. Stavenisko začala strážiť polícia.
      

Vláda Viktora Orbána vlani rozhodla, že postaví Pomník obetiam nemeckej okupácie. Realizáciu projektu kabinet označil za prioritnú. Vyše sedem metrov vysoké súsošie bude tvoriť archanjel Gabriel, symbolizujúci Maďarsko, na ktorého bude zvrchu útočiť orol - symbol nacistického Nemecka.
      

Kabinet pôvodne plánoval odovzdať pomník 19. marca, kedy bolo 70. výročie okupácie, napokon v reakcii na viaceré protesty rozhodol, že bude odovzdaný až koncom mája - po parlamentných voľbách, ale aj po voľbách do Európskeho parlamentu (EP).
      

Maďarská socialistická strana (MSZP) v stredu vyzvala vládu, aby v tejto záležitosti vypísala referendum a dovtedy pomník nestavala.
      

Kritici, medzi nimi aj Zväz židovských náboženských obcí v Maďarsku (MAZSIHISZ), tvrdia, že pomník nereflektuje úlohu, ktorú Maďari zohrali v holokauste, a že symbolika pomníka by výrazne prispievala k potláčaniu národnej zodpovednosti. Konflikty okolo kontroverzného projektu podľa zväzu spôsobia vážne škody v posudzovaní Maďarska na medzinárodnej scéne, vyhlásil MAZSIHISZ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies