Demonštranti uväznili poslancov v budove parlamentu v Sarajeve

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 09:07 • 2 min
Demonštranti uväznili poslancov v budove parlamentu v Sarajeve

SARAJEVO - Tisícky demonštrantov zablokovali vo štvrtok poslancov a viac než 200 zahraničných bankárov v budove parlamentu Bosny a Hercegoviny v Sarajeve, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na miestne médiá.

slovakia

left justify in out

Demonštranti, ktorých počet v porovnaní so stredajšími protestmi stabilne vzrástol, uviedli, že majú plné zuby sporov medzi politikmi, ktoré už roky paralyzujú krajinu. Dôvodom protestov bola neschopnosť parlamentu prijať zákon o jednotných rodných číslach, čo bránilo rodičom v zaregistrovaní novonarodených detí od začiatku tohto roka.

Niekoľko poslancov uväznených v budove federálneho parlamentu v Sarajeve vo štvrtok vyjadrilo obavy v súvislosti so svojou bezpečnosťou a nástojilo na tom, aby polícia reagovala na "rukojemnícku krízu", uviedol spravodajský server clix.ba. Spolu s bosnianskymi politikmi uviazli v budove aj zahraniční hostia - bankári, ktorí sa zúčastňovali na výročnej schôdzke európskeho fondu pre juhovýchodnú Európu.

Bosna je podľa etnických línií rozdelená od skončenia občianskej vojny v roku 1995. Komplexný systém kontroly a rovnováhy vznikol v záujme poskytnúť trom hlavným etnickým skupinám - Moslimom, Srbom a Chorvátom - široké práva na vetovanie zákonov, píše DPA.

Miesto toho, aby využívali svoju autoritu na ochranu záujmov svojich národov, to však lídri jednotlivých etnických skupín zneužívajú na zablokovanie svojich rivalov, čo vedie k dlhoročnej patovej situácii v Bosne. Spor okolo rodných čísiel má svoje korene tiež v etnickom rozkole. Bosnianski Srbi naliehajú na zavedenie systému na základe geografickej lokality narodenia dieťaťa, a s tým prakticky aj na základe etnickej príslušnosti.

Bosnianski Moslimovia túto myšlienku odmietli s tým, že by dodatočne posilnila hranice medzi etnickými skupinami a marila by plán na návrat utečencov do svojich domovov, ktoré museli opustiť počas vojny. Dlhoročné hašterenie medzi politikmi o prakticky všetkých záležitostiach bránilo krajine v zavedení funkčných inštitúcií a viedlo aj k zablokovaniu na jej ceste smerom k členstvu v EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies