Demonštranti na Ukrajine blokujúci úrad vlády dostali ultimátum

NETKY.SK • 6 December 2013, 08:54 • 2 min
Demonštranti na Ukrajine blokujúci úrad vlády dostali ultimátum

KYJEV - Ukrajinskí demonštranti, ktorí obkľúčili úrad vlády v Kyjeve na protest proti pozastaveniu eurointegračného procesu, sa musia rozísť do piatich dní, inak proti nim zasiahne polícia.

slovakia

left justify in out

O vyhlásení ultimáta vo štvrtok informoval spravodajský portál RIA Novosti, ktorý citoval kyjevského policajného náčelníka Valerija Mazana. V rôznych častiach Kyjeva údajne počas dňa demonštrovalo vyše 12-tisíc ľudí, pričom asi 10-tisíc z nich bolo zhromaždených pred budovou parlamentu. Ďalšie skupiny ešte cez víkend obsadili miestnu radnicu a odborovú centrálu, protesty však pokračujú aj pred sídlami viacerých štátnych orgánov.

Podľa RIA Novosti polícia demonštrantov upozornila na rozhodnutie súdu, podľa ktorého musia blokády úradných budov bezodkladne ukončiť. V prípade neuposlúchnutia je pripravená prijať nešpecifikované "opatrenia". Nie je pritom jasné, či sa varovanie vzťahovalo na všetky protesty alebo iba na demonštrantov pred úradom vlády. 

Ukrajinský premiér Mykola Azarov v stredu vyzval opozíciu, aby prestala stupňovať napätie v krajine, kde v dôsledku nepodpísania dohôd s EÚ vypukla najhoršia politická kríza za posledné desaťročie. Azarov ešte v pondelok označil demonštrácie a blokády vládnych budov za nezákonné a prirovnal ich k štátnemu prevratu. Vyjadril sa tak po kritike zo strany Západu, ktorá sa týkala víkendového zásahu poriadkových síl proti demonštrantom. Násilie sa podľa oficiálnych zdrojov skončilo zranením 190 osôb vrátane policajtov a novinárov. Masové protesty vyvolalo novembrové rozhodnutie vlády pozastaviť eurointegračný proces, čo podľa Azarova súviselo s nátlakom zo strany Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies