Demonštrácie za vyšetrenie nehody trajektu vyústili do zrážok s políciou

NETKY.SK • 19 Apríl 2015, 09:01 • 2 min
Demonštrácie za vyšetrenie nehody trajektu vyústili do zrážok s políciou

SOUL - Polícia v juhokórejskej metropole Soul v sobotu nasadila 13.000 svojich príslušníkov a 470 autobusov, aby zvládla rozsiahle demonštrácie požadujúce dôraznejšiu odpoveď úradov na vlaňajšiu haváriu trajektu Sewol, pri ktorom zahynulo viac ako 300 ľudí.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Približne sto demonštrantov z celkovo niekoľko tisíc prítomných skončilo s putami na rukách. Sobotňajšia demonštrácia, ktorú zorganizovala skupina reprezentujúca pozostalých, bola najväčšou v týchto dňoch, kedy si Južná Kórea pripomína prvé výročie tragédie zo 16. apríla.

 

Polícia použila autobusy, aby demonštrantom znemožnila prístup k prezidentskému palácu známemu ako Modrý dom, a tiež vodné delá a korenistý plyn. Demonštranti poškodili niekoľko policajných autobusov.

 

Demonštrácia sa začala napoludnie, pričom jej účastníci požadovali okamžité vyzdvihnutie potopeného trajektu a nezávislé vyšetrenie incidentu. Väčšinu z obetí nehody tvorili stredoškoláci.

 

Príčiny potopenia lode, ktorá sa plavila medzi mestom Inčchon a ostrovom Čedžu, sa zatiaľ jednoznačne nepodarilo zistiť. Isté je, že trajekt viezol trojnásobne ťažší náklad ako bola jeho kapacita. Časť viny nesie aj posádka, ktorá urobila zásadné chyby - okrem iného aj pri organizovaní záchrannej akcie. Zistilo sa, že cestujúci síce mali na sebe záchranné vesty, ale márne čakali na pokyn posádky, aby opustili loď. Medzi prvými z nej unikol kapitán, ktorého nedávno súd odsúdil na 36 rokov väzenia.

 

Na palube lode bolo spolu 476 ľudí, nešťastie prežilo len 172 z nich. Medzi nimi boli aj členovia vedenia posádky, ktorí nasledovali príklad kapitána a potápajúce sa plavidlo opustili medzi prvými.

 

Záchranári našli 295 tiel obetí, zvyšných deväť ľudí je stále nezvestných, ale sú považovaní za mŕtvych.

 

Generálneho riaditeľa firmy prevádzkujúcej trajekt vlani v novembri odsúdili na desať rokov väzenia za zabitie, prestavanie plavidla a jeho preťaženie, ktorého cieľom bolo zarobiť viac peňazí.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies