Demonštrácie v Kyjeve pokračujú, EÚ opäť vyzvala Ukrajinu na podpis zmlúv

NETKY.SK • 20 December 2013, 12:58 • 2 min
Demonštrácie v Kyjeve pokračujú, EÚ opäť vyzvala Ukrajinu na podpis zmlúv

BRUSEL/KYJEV - Ukrajinské bezpečnostné zložky dnes v Kyjeve na niekoľko hodín zablokovali prístupové cesty do vládnej štvrte, ako aj trasy vedúce na Námestie nezávislosti.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra RIA Novosti. Napriek tomu sa skupine prívržencov opozície podarilo cez zátarasy preniknúť a vydať sa na pochod k ministerstvu vnútra, kde plánovali míting. Ochranka budovy im však zabránila priblížiť sa k budove.

Ukrajinská generálna prokuratúra dnes informovala, že vzhľadom na množstvo materiálu a ďalšie komplikácie nie je v jej silách rýchlo prešetriť okolnosti násilného rozohnanie demonštrácie prívržencov opozície z 30. novembra. Generálny prokurátor Viktor Pšonka dnes v rozhovore s novinármi uviedol, že viacerí predvolaní svedkovia a obete útoku sa nedostavili na výsluch. Medzi svedkami sú aj poslanci ukrajinského parlamentu. Prokuratúre sa podľa Pšonku zatiaľ nepodarilo zistiť, kto dal zásahovým jednotkám Berkut príkaz rozohnať opozičnú demonštráciu. Ako je známe, ukrajinský prezident Viktor Janukovyč cez víkend odvolal z funkcie primátora Kyjeva Oleksandra Popova, námestníka tajomníka Rady pre národnú bezpečnosť a obranu Volodymyra Sivkoviča, veliteľa kyjevskej polície Valerija Koriaka a jeho zástupcu Piotra Fedčuka. Všetci sú podozriví z prekročenia právomocí verejného činiteľa a zo spoluúčasti na porušení ústavných práv občanov, ktorého sa dopustili príkazom na rozohnanie protivládnej demonštrácie z 30. novembra. Lídri EÚ dnes v Bruseli opäť vyzvali Ukrajinu na podpísanie zmlúv o hlbšej spolupráci a odvolali sa pritom na ekonomické výhody, ktoré by pre Ukrajinu znamenal prístup na trh s 500 miliónmi spotrebiteľov a možné získanie pomoci vo výške viac ako 26 miliárd dolárov v sedemročnom horizonte. Dalia Grybauskaite, prezidentka Litvy, ktorá v tomto polroku predsedá EÚ, vyhlásila, že "Európa je otvorená pre ukrajinský národ, ale nie nevyhnutne pre túto vládu. Také je posolstvo". Počas utorkovej návštevy ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča v Moskve sa Rusko zaviazalo poskytnúť Ukrajine úver cestou nákupu vládnych dlhopisov vo výške 15 miliárd dolárov a znížiť ceny zemného plynu dodávaného Ukrajine o tretinu. To by Kyjevu malo pomôcť riešiť súčasnú finančnú krízu a hospodárske problémy.

K významnej dohode medzi Moskvou a Kyjevom, ktorých vzťahy v poslednom období výrazne ovplyvňovali práve spory pre ceny za dodávky plynu, došlo po tom, ako ukrajinská vláda v novembri oznámila, že sa rozhodla odložiť podpísanie asociačnej dohody s Európskou úniou. To vyvolalo v krajine masové protesty.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies