Demonštrácie v Kyjeve pokračujú: Do ulíc vyšlo 300-tisíc demonštrantov!

NETKY.SK • 16 December 2013, 09:14 • 2 min
Demonštrácie v Kyjeve pokračujú: Do ulíc vyšlo 300-tisíc demonštrantov!

KYJEV 16. decembra (SITA/AFP) - Asi 300 000 ľudí demonštrovalo v nedeľu za mrazivého počasia v Kyjeve za integráciu Ukrajiny do Európskej únie. Asi 5000 demonštrantov zostalo aj cez noc na Námestí nezávislosti, kde už demonštrácie pokračujú vyše troch týždňov.

slovakia

left justify in out

Protestujúcich v nedeľu osobne pozdravil americký republikánsky senátor John McCain, ktorý ich uistil o pokračujúcej podpore to strany USA. McCain sa neskôr stretol s prezidentom Viktorom Janukovyčom, podrobnosti z rokovania však nezverejnili. Janukovyč sa má v utorok v Moskve stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pričom opozícia plánuje na tento deň ďalšiu veľkú demonštráciu.

Komisár EÚ pre rozšírenie Štefan Füle v nedeľu oznámil, že Európska komisia zastavila práce na plánovanej asociačnej dohode s Ukrajinou, kým EÚ nedostane od Janukovyča "jasný záväzok", že chce dohodu podpísať. Ukrajinský premiér Mykola Azarova opakovane reagoval vyhlásením, že integrácia do únie je pre jeho krajinu stále prioritou. Významné dohody s EÚ mal Janukovyč podpísať na summite v litovskom Vilniuse, ktorý sa konal 28. a 29. novembra. Už 21. novembra však vláda, očividne pod tlakom Ruska, oznámila, že od podpisu zatiaľ ustupuje, čo okamžite viedlo k demonštráciám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona