Demonštrácie v Izraeli sa stupňujú

NETKY.SK • 22 Júl 2020, 11:39 • 2 min
Demonštrácie v Izraeli sa stupňujú

JERUZALEM - Desiatky demonštrantov v Jeruzaleme sa v stredu ráno priviazali k sebe a nakrátko zablokovali vstup do izraelského parlamentu. Stalo sa tak po tom, čo sa v utorok večer opäť konali rozsiahle protesty proti premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi a jeho vláde.

slovakia

left justify in out

Nutný zásah polície 

Polícia zadržala štyroch protestujúcich a rozpustila zhromaždenie zvolané na protest proti nadchádzajúcemu hlasovaniu, ktoré by vláde židovského štátu umožnilo v prijímaní opatrení v boji proti koronavírusu obísť parlament.

 

img

 

Nespokojnosť občanov 

Protesty pred Netanjahuovou rezidenciou sa konajú pravidelne každý týždeň, pričom polícia voči demonštrujúcim používa čoraz prísnejšie opatrenia. V júni vyvolal pobúrenie ľudí napríklad incident, keď príslušníci polície zadržali bývalého generála izraelských vzdušných síl, ktorý je už vo výslužbe.

 

 

Skupiny protestujúcich pochodovali za zvukov bubnov a trúbenia v utorok večer ulicami Jeruzalema od Netanjahuovej rezidencie k parlamentu (Knesetu) a premiéra vyzývali, aby odstúpil. Niesli transparenty s nápisom "izraelská jar je tu". Polícia uviedla, že zadržala 34 osôb.

 

Kroky izraelského prezidenta 

Netanjahu, ktorý je obvinený z podvodu, prijímania úplatkov a zneužitia dôvery, čelí narastajúcej kritike aj za presadzovanie údajne nedemokratických opatrení pod zámienkou boja proti koronavírusu SARS-CoV-2 a za to, že nedostatočne bojuje proti prehlbujúcej sa ekonomickej kríze v krajine.

 

img

 

Kritici jeho vlády tvrdia, že Izraelčanom neponúkol dostatočnú pomoc a pre státisíce podnikateľov nepripravil záchrannú sieť, čo sa týka ekonomických dôsledkov pandémie.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona