AKTUALIZOVANÉ Demonštrácie v Bratislave sa presúvajú pred budovu NR SR. Polícia musela použiť slzotvorný plyn

NETKY.SK • 17 November 2020, 17:22 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Demonštrácie v Bratislave sa presúvajú pred budovu NR SR. Polícia musela použiť slzotvorný plyn

BRATISLAVA - Pred Úradom vlády SR a Prezidentským palácom sa zišlo niekoľko stoviek ľudí, ktorí sa tam zišli, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s prijatými vládnymi opatreniami v boji proti koronavírusu. Aktuálne sa dav ľudí motivovaní Marianom Kotlebom presúvajú pred budovu NR SR.

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 17. novembra 18:00

Na viacerých miestach Slovenska, najmä v hlavnom meste, sa aj napriek vyhlásenému núdzovému stavu konajú protesty proti vláde Igora Matoviča. Pred Prezidentským palácom a Úradom vlády sa zišlo niekoľko stoviek až tisícok demonštrantov. Postupne tam dorazili policajti a ťažkoodenci, ktorý tam vytvorili policajný kordón, aby tak zabránili ľuďom dostať sa priamo pred vstupné brány.

 

Demonštrácia bude pokračovať pred parlamentom

Protest v podvečerných hodinách pokračuje pred budovou Národnej rady SR, kde sa presunula väčšia časť účastníkov spred Prezidentského paláca. Na schodoch pred parlamentom cestu demonštrujúcim zatarasili policajní ťažkoodenci.

 

img

 

Niektorí protestujúci použili na znak svojej nespokojnosti aj delobuchy. Dav hromadne skandoval „Matovič odstúpiť" či „Matovič diktátor". Niekoľko desiatok ľudí protestuje aj pred budovou Úradu vlády SR, kde boli policajti opätovne nútení použiť slzný plyn.

 

Pred Prezidentským palácom sa vystriedalo viacero rečníkov

Medzi rečníkmi pred Prezidentským palácom vystúpili poslanci Národnej rady SR Marian Kotleba a Milan Mazurek (obaja ĽSNS), bývalý predseda Kresťanskodemokratického hnutia Ján Čarnogurský, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička či syn bývalého predsedu Slovenskej národnej strany Jána Slotu Pavol Slota.

 

 

Kotleba vo svojom prejave davu povedal, že policajti údajne zbili poslanca parlamentu Andreja Medveckého (ĽSNS). Ľudí vyzval, aby sa spolu s ním išli „prejsť pred parlament".


Smer spieval hymnu pod hradom
Ďalšie desiatky ľudí sa dnes zišli pri buste Alexandra Dubčeka pred budovou Národnej rady SR, na ktorej sa zúčastnili aj predstavitelia opozičnej strany Smer - sociálna demokracia.

 

img

 

Tí si spolu s protestujúcimi na úvod zaspievali slovenskú hymnu. Následne s príhovorom vystúpil šéf strany Robert Fico, ktorý zúčastneným povedal, že súčasná vláda Igora Matoviča (OĽaNO) obmedzuje základné ľudské práva, čo je podľa neho v demokracii neprijateľné. Zásah polície nebol nutný.

 

 

Hlavný protest bol naplánovaný na 16:00 hodinu, pričom už okolo 14:00 hodiny sa pred Prezidentským palácom začali schádzať ľudia, k nim sa následne pripojili aj fanúšikovia Ultras.

 

img

 

Tí sa ešte pred príchodom zapojili aj do demonštrácie pred Úradom vlády, kde sa pokúsili zhodiť zátarasy a hádzali petardy, pričom skandovali rôzne heslá ako "Slovensko Slovákom", „Vlastizrada" či „Matovič do basy".

 

img

Protesty na viacerých miestach Slovenska

Protesty proti vláde a protiepidemickým opatreniam sa v utorok konali aj v Žiline a Prievidzi, kde sa na Námestí slobody zišlo niekoľko stoviek ľudí. Do centra Žiliny svoj nesúhlas prišlo vyjadriť iba niekoľko desiatok obyvateľov.

 

Polícia situáciu na oboch miestach monitorovala. Na oboch miestach sa pritom demonštrovalo pokojne a polícia tam nezistila žiadne narušenie verejného poriadku. 

 

img

 

Prečítajte si tiež: Protesty v Bratislave sú naplánované aj napriek zákazu zhromažďovania

 

Dnešný deň je budíčkom

Na svojom Facebookovom profile na prebiehajúce protesty už stihol zareagovať aj premiér Igor Matovič. V príspevku napísal, že sloboda bez zodpovednosti je len ilúzia slobody. 

 

„30 rokov sme spomínali v tento deň na hrdinov Novembra. Na ich odvahu a statočnosť. Na státisíce ľudí, ktorí ich na námestia prišli podporiť, až spolu vytvorili spoločenstvo ľudí, ktoré nám pokojne vydobylo cestu ku slobode. Dnes námestia ovládnu iní ľudia. Roky im odkaz Novembra bol úplne ukradnutý, ba práve naopak, v príkrom rozpore s jeho odkazom jeho hodnoty ničili," priblížil premiér.

 



Matovič zároveň vyhlásil, že dnešný deň nie je pohrebom Novembra 1989, ale jeho budíčkom. „Budíčkom, aby sme si o to viac uvedomili, že jeho hodnoty musíme neustále chrániť a deťom vysvetľovať. Aby pochopili, že sloboda bez zodpovednosti je len ilúzia slobody. Aby pochopili, že sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii, ktorú dnes budeme vidieť v uliciach v bagandžách mašírovať," dodal predseda vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona