Demonštrácie na výročie revolúcie si vyžiadali 7 obetí

NETKY.SK • 25 Január 2014, 17:48 • 2 min
Demonštrácie na výročie revolúcie si vyžiadali 7 obetí

KÁHIRA - V Káhire polícia zasahovala proti protivládnymi protestom slzotvorným plynom a varovnými výstrelmi do vzduchu.

slovakia

left justify in out

Najmenej siedmi ľudia zahynuli v Egypte pri zrážkach polície s demonštrantami na tretie výročie revolúcie, ktorá viedla k pádu prezidenta Husního Mubaraka. Informovalo o tom ministerstvo zdravotníctva. V Káhire polícia zasahovala proti protivládnymi protestom slzotvorným plynom a varovnými výstrelmi do vzduchu, pričom tu zomreli štyria ľudia. Ďalší dvaja zahynuli v južnom meste Minja a jedna žena podľahla zraneniam v Alexandrii. Pri policajnej akadémii v meste Suez vybuchla nálož, nevyžiadala si však zranených. V piatok si bombové útoky na policajné ciele v Káhire vyžiadali až šesť obetí. K útokom sa prihlásila islamistická skupina Ansar Baít al-Makdís, ktorá sa hlási k al-Kájde. V Líbyi medzičasom uniesli štyroch zamestnancov egyptskej ambasády v Tripolise. Jedného ďalšieho pritom uniesli už v piatok. Polícia nevylúčia súvislosť so zatknutím prominentného vodcu povstalcov proti bývalému líbyjskému diktátorovi Muammarovi Kaddáfímu v Alexandrii.

Egypt si v sobotu pripomína tretie výročie začiatku revolúcie, ktorá viedla k pádu prezidenta Mubaraka. Islamistická aliancia podporujúca jeho nasledovníka Muhammada Mursího, ktorého minulý rok zvrhla armáda, vyzvala pri tejto príležitosti na 18-dňové protesty. Mursího stúpenci organizujú pravidelné demonštrácie, v ktorých žiadajú jeho znovudosadenie, a to napriek vládnej perzekúcii a násilnostiam, ktoré si od jeho zvrhnutia vyžiadala už vyše tisíc obetí.

Mubarak vládol v Egypte od roku 1981 až do februára 2011, keď pod tlakom ľudového povstania rezignoval. Počas svojej vlády tvrdo potláčal akékoľvek presahy náboženstva do verejného života a pre západné krajiny predstavoval istotu kontroly nad extrémistami a dodržiavania prímeria so susedným Izraelom. Egyptská odnož Moslimského bratstva, za ktoré Mursí kandidoval, bola počas jeho éry tvrdo potláčaná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies