Demokratický senátor Reid zablahoželal republikánom k väčšine v Senáte

NETKY.SK • 5 November 2014, 09:31 • 2 min
Demokratický senátor Reid zablahoželal republikánom k väčšine v Senáte

WASHINGTON - Vodca väčšiny v americkom Senáte, demokrat Harry Reid, dnes zablahoželal republikánovi Mitchovi McConnellovi k získaniu tejto funkcie a povedal mu, že si voliči želajú spoluprácu oboch ich strán.

slovakia

left justify in out

Podľa projekcie výsledkov Reuters/Ipsos by v 100-člennom Senáte republikáni mali mať najmenej 52 kresiel. Strana zobrala demokratom viac ako potrebných šesť kresiel. Po Západnej Virgínii, Arkansase, Južnej Dakote a Montane sa jej to podarilo aj v Colorade, Iowe a Severnej Karolíne.
      

O výsledku volieb v Louisiane, kde žiaden z kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov, rozhodne až druhé kolo hlasovania v decembri. Prevzatie kontroly nad Senátom Republikánskou stranou je "odmietnutím neúspešnej politiky prezidenta Baracka Obamu," uviedla strana. "Republikáni dostali príležitosť viesť krajinu lepším smerom a republikánska Snemovňa reprezentantov i Senát sú pripravené vypočuť si Američanov. Dúfame, že aj prezident Obama," citovala agentúra DPA predsedu Republikánskej strany Reinca Priebusa. 
      

Republikáni podľa všetkého posilnia aj v Snemovni reprezentantov, kde mali doteraz väčšinu 234 kresiel. Agentúra AP uviedla, že pravdepodobne získajú až 246 kresiel, ktoré mali naposledy v rokoch 1947-49, za vlády iného demokratického prezidenta, Harryho S. Trumana. Rekordnú väčšinu v Snemovni - 292 kresiel, ktorú mali demokrati v roku 1979, však republikáni neprekonali.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies