Demokrati žiadajú odloženie Netanjahuovho prejavu v Kongrese

NETKY.SK • 20 Február 2015, 08:29 • 2 min
Demokrati žiadajú odloženie Netanjahuovho prejavu v Kongrese

WASHINGTON - Viac ako 20 liberálne orientovaných demokratov požiadalo predsedu Snemovne reprezentantov USA Johna Boehnera, aby odložil marcové vystúpenie izraelského premiéra Benjamina Netanjahua na spoločnom zasadnutí oboch komôr amerického Kongresu. Informácie dnes priniesla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Izraelského premiéra pozval do Kongresu republikánsky šéf snemovne John Boehner. Tento krok však v rozpore so zvyklosťami vopred nekonzultoval s Bielym domom, čo vyvolalo rozhorčenie nielen v radoch Obamovej vlády.

 

"Zdá sa, že využívate návštevu zahraničného predstaviteľa ako politický nástroj proti prezidentovi (Obamovi)," píše sa v liste Boehnerovi, ktorý podpísalo 23 kongresmanov z radov ľavicovo orientovaných demokratov.

 

Podľa signatárov výzvy je pripravovaný Netanjahuov prejav v Kongrese taktiež pokusom republikánov o presadenie nových sankcií voči Iránu, ktoré by mohli podkopať jadrové rokovania s Teheránom.

Plánované vystúpenie Netanjahua sa nestretlo s pochopením najmä preto, že sa má uskutočniť v čase, keď USA rokuje s Iránom o jeho spornom jadrovom programe, ktorý Izrael vníma s veľkými obavami. Netanjahu má zároveň rečniť na pôde Kongresu len dva týždne pred parlamentnými voľbami v Izraeli, v ktorých sa pokúsi o znovuzvolenie do úradu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies