Demokrati v Kongrese nechcú schváliť neobmedzenú vojnu s Islamským štátom

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 16:19 • 2 min
Demokrati v Kongrese nechcú schváliť neobmedzenú vojnu s Islamským štátom

WASHINGTON - Demokrati v americkom Kongrese nechcú dať prezidentovi Barackovi Obamovi, respektíve žiadnemu prezidentovi, "neobmedzenú právomoc na vojnu, voľnú ruku", pokiaľ ide o Spojenými štátmi vedenú vojenskú akciu proti militantom Islamského štátu (IS). Povedal to dnes predseda senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Robert Menendez, informovala tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Senátor sa vyjadril na híringu s čelnými predstaviteľmi vlády v čase, keď senátori začínajú zvažovať Obamovu žiadosť o autorizáciu vojenskej akcie proti IS, ktorú USA vedú už sedem mesiacov.
     

Obamova žiadosť o schválenie nasadenia vojenských síl proti Islamskému štátu takmer nepokročila za mesiac, čo ju postúpil Kongresu, a vzhľadom na nesúhlas jeho demokratických spolustraníkov je možné, že ju Kongres vôbec neschváli, píše Reuters.
     

Menendez podľa agentúry AP povedal, že podporu Obamovmu návrhu doteraz nevyjadril žiaden z demokratických kongresmanov. Biely dom musí zladiť požiadavky demokratov, ktorí nechcú ďalšiu pozemnú vojnu, s obavami republikánov, ktorí chcú, aby táto možnosť zostala otvorená.
     

V prípade návrhu zákona, ktorý by Obamovi udelil právomoci v otázke boja proti IS, pôjde o prvé hlasovanie o vojne v americkom Kongrese za posledných 13 rokov, pripomenula AP.
     

Republikánsky senátor Bob Cocker na dnešnom híringu povedal, že prezidentov návrh má určité obmedzenia, pokiaľ ide o dĺžku trvania a rozsah vojenskej sily, ktorú možno použiť. A vyjadril nádej, že híring pomôže naštartovať proces, v ktorom dosiahnu demokrati a republikáni kompromis vo veci udelenia novej autorizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies