Demokrati a republikáni hlasujú o prezidentských kandidátoch v 12 štátoch

NETKY.SK • 1 Marec 2016, 13:28 • 2 min
Demokrati a republikáni hlasujú o prezidentských kandidátoch v 12 štátoch

WASHINGTON - V USA dnes majú tzv. supervolebný utorok. Prezidentské primárky alebo volebné zhromaždenia sa konajú v 12 amerických štátoch - Alabame, Aljaške (len republikáni), Arkansase, Colorade (len demokrati), Georgii, Massachusetts, Minnesote, Oklahome, Tennessee, Texase, Vermonte a Virgínii. Hlasovať sa bude aj v tzv. nezačlenenom území Americká Samoa (len demokrati).

slovakia

left justify in out

Počas dnešného supervolebného utorka môžu republikánski kandidáti získať až 25 percent - spolu 595 - z celkového počtu straníckych delegátov na tohtoročný nominačný zjazd. Pre prezidentskú nomináciu musia získať spolu 1237 delegátov.

 

Prezidentskí uchádzači Demokratickej strany, Hillary Clintonová a Bernie Sanders, dnes zabojujú o 865 delegátov. Na získanie prezidentskej nominácie potrebujú získať 2383 delegátov.

 

Podľa stanice BBC budú mať veľký význam predovšetkým výsledky v štáte Texas. Vzhľadom na jeho veľkosť v ňom kandidáti zabojujú o 55 republikánskych a 252 demokratických delegátov. Je tiež domovom republikánskeho prezidentského kandidáta, senátora Teda Cruza. Ak by ho v jeho domovskom štáte porazil Donald Trump, mohol by Cruz z kampane odstúpiť.

 

Väčšina volebných stredísk sa zatvorí o 19.00 alebo 20.00 h východoamerického času (v stredu o 01.00 alebo 02.00 h SEČ) a výsledky sa očakávajú krátko nato. Na Aljaške sa bude hlasovať až do 6.00 SEČ.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies