Demokracia nie je pre arabské krajiny

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 17:37 • 2 min
Demokracia nie je pre arabské krajiny

MOSKVA - Zosadenie egyptského prezidenta Muhammada Mursího po roku vládnutia je dôkazom, že demokracia v arabskom svete nefunguje. Myslí si to predseda zahraničného výboru ruského parlamentu Alexej Puškov.

slovakia

left justify in out

Vplyvný zákonodarca a úzky spojenec prezidenta Vladimira Putina poukázal na to, že "neexistuje rýchly a mierový prechod od autoritatívneho režimu k demokratickej politike". Ako povedal, "znamená to, že demokracia nefunguje ako všeliek, obzvlášť nie v krajinách, ktoré nie sú súčasťou západného sveta". Vláda v Moskve však oficiálne stanovisko nevydala.

Egyptská armáda v stredu večer pozastavila platnosť ústavy a rozhodla o zvrhnutí prezidenta Mursího po mohutných demonštráciách po celej krajine. Stalo sa tak po vypršaní 48-hodinového ultimáta na splnenie "požiadaviek ľudu". Mursí na svojom poste vydržal iba jeden rok a dočasným lídrom sa vo štvrtok stal predseda ústavného súdu Adlí Mansúr. Turbulentné udalosti sa v severoafrickej krajine odohrávajú iba niečo vyše dvoch rokov od zosadenia Husního Mubaraka, ktorý v Egypte vládol tvrdou rukou dlhých 30 rokov. Jeho vláda však bola zárukou stability doma aj v celom regióne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona