Demokracia musí byť tak silná, ako tí, ktorí ju ohrozujú

NETKY.SK • 27 Január 2017, 09:55 • 2 min
Demokracia musí byť tak silná, ako tí, ktorí ju ohrozujú

BRATISLAVA - Ako spomienku na oslobodenie najväčšieho koncentračného tábora v Osvienčime Červenou armádou v roku 1945 si dnes pripomíname Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. Tento deň bol vyhlásený na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov z roku 2005.

slovakia

left justify in out

Ako sa uvádza vo vyhlásení slovenského rezortu diplomacie, Slovenská republika pristupuje s plnou vážnosťou ku všetkým iniciatívam, ktorých cieľom je trvalo si pripomínať hrôzy 2. svetovej vojny a osobitne utrpenie miliónov obetí holokaustu.

 

"Slovensko aktívne participuje na práci Medzinárodnej aliancie pre pripomínanie si holokaustu IHRA (www.holocaustremembrance.com), ktorá sa zaoberá aj vzdelávaním a výskumom. Minulý rok vznikla stála expozícia Múzea holokaustu v Seredi, ktorá sa nachádza priamo v priestoroch bývalého pracovného a koncentračného tábora. Počas niekoľkomesačného fungovania expozíciu navštívilo viac ako 11 400 návštevníkov, z čoho prevažnú časť tvorili žiaci a študenti," uvádza MZV vo vyhlásení, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor. Podľa ministerstva si slovenská vláda obzvlášť v súčasnosti uvedomuje dôležitosť a aktuálnosť pripomínania si historických udalostí a zlyhaní, ktoré viedli k vojnovému šialenstvu a najväčšej tragédii v dejinách ľudstva.

 

Predseda strany Most-Híd a podpredseda NR SR Béla Bugár a ministerka spravodlivosti a podpredsedníčka strany Lucia Žitňanská vo svojom vyhlásení konštatujú, že už dlhší čas sme svedkami pokusov o relativizáciu nacistických zločinov páchaných na židovskom obyvateľstve krajín okupovanej Európy a o popieranie holokaustu vôbec. "Dokonca sa to už deje aj priamo na pôde nášho parlamentu s vedomím, že sa nikomu nemôže nič stať. Bohužiaľ, nie sú to len ojedinelé a pomýlené výkriky zopár osôb, ale programový a cielený pokus zmeniť politické a spoločenské pomery v našej krajine," píše sa vo vyhlásení Mostu-Híd, ktoré agentúre SITA poskytla Františka Dušíková.

 

"Strana Most-Híd je presvedčená, že zľahčovanie a akceptovanie radikálnych názorov vychádzajúcich už aj z úst parlamentných politikov je pre našu krajinu veľmi nebezpečným javom. Demokracia musí byť rovnako silná ako tí, ktorí ju ohrozujú," dodáva sa vo vyhlásení s tým, že na jednej strane na toto treba zareagovať aj legislatívou, na druhej strane, iba samotná zmena zákonov nestačí. Podľa Bugára a Žitňanskej je dôležité, aby sa osobnosti politického a spoločenského života dokázali verejne ozvať a zastať sa tých, ktorí sa stávajú terčom nenávisti. "Strana Most-Híd bude naďalej vystupovať proti prejavom fašizmu, extrémizmu, xenofóbie, rasizmu, či diskriminácie rôzneho druhu. Považujeme to za našu povinnosť aj voči všetkým tým, ktorých pamiatku si dnes pripomíname," uzavreli.

 

Počas druhej svetovej vojny bolo systematicky zadržaných a zlikvidovaných šesť miliónov Židov. Nacisti vraždili aj Sintov a Rómov, politických väzňov, homosexuálov, ľudí so znevýhodnením, Svedkov Jehovových či sovietskych vojnových zajatcov. Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov z roku 2005 si 27. január pripomíname ako Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu. V tento deň bol v roku 1945 oslobodený nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor v Osvienčime. Počas vojny zahynulo v procese holokaustu asi 70-tisíc Židov zo Slovenska. Väčšina obetí bola povraždená v nacistických vyhladzovacích táboroch alebo na tzv. pochodoch smrti, teda pri násilnej evakuácii táborov krátko pred koncom vojny.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies