Demi Moore v nedeľu oslávi 50. narodeniny

NETKY.SK • 9 November 2012, 11:47 • 2 min
Demi Moore v nedeľu oslávi 50. narodeniny

Demi Moore v nedeľu oslávi 50. narodeniny - Celebrity Americká herečka Demi Moore v nedeľu oslávi 50.

slovakia

left justify in out

img

Americká herečka Demi Moore v nedeľu oslávi 50. narodeniny. I keď kritici k jej hereckému umeniu neboli často zhovievaví, zapísala sa do filmovej histórie ako jedna z najväčších hviezd 80. a 90. rokov minulého storočia, a navždy bude spájaná s jednou z najikonickejších milostných scén svetovej kinematografie.

Demi Moore, pôvodným menom Demetria Gene Guynes, sa narodila v roku 1962 v Novom Mexiku. Prežila veľmi ťažké detstvo. Jej biologický otec matku opustil, keď bola tehotná. Krátko po pôrode sa Virginia vydala za Dannyho Guynesa, obaja boli alkoholici, často mali problémy so zákonom a neustále sa museli sťahovať za prácou. Do svojich štrnástich rokov Demi zmenila miesto bydliska asi 30 ráz. "Pri toľkom sťahovaní som sa naučila prispôsobovať akémukoľvek prostrediu a dokázala som sa rýchlo začleniť medzi ľudí. Myslím si, že to bol jeden z najsilnejších faktorov, vďaka ktorým som sa stala herečkou," povedala v jednom z rozhovorov. Mladá Demi trpela viacerými zdravotnými ťažkosťami vrátane ochorenia obličiek či očí. Veľmi škúlila, čo sa lekárom podarilo napraviť po dvoch operáciách. 

Rodina sa napokon usídlila v roku 1976 v Los Angeles, čo Demi ponúklo nové vyhliadky do budúcnosti. Kamarátka, nemecká herečka Nastassja Kinski, ju nahovorila, aby sa vykašľala na strednú školu a stala sa herečkou. Demi sa teda ako 16-ročná osamostatnila, našla si prácu, podpísala zmluvu s modelingovou agentúrou Elite a začala chodiť na hodiny herectva. Krátko pred 17. narodeninami sa zoznámila s muzikantom Freddym Moorom. Dvojica sa zosobášila vo februári 1980 a Demi si osvojila manželove priezvisko Moore, ktoré ju sprevádzalo počas celej kariéry, no ich zväzok vydržal len šesť rokov. Dodnes sú z nich však dobrí priatelia. "Nie som prekvapený, že je z nej veľká hviezda. Je geniálna," povedal Moore s odstupom času v rozhovore pre Daily Mirror. 

Prvú výraznejšiu rolu získala začiatkom 80. rokov minulého storočia. V rokoch 1982 a 1983 stvárňovala Jackie Templeton v soap opere General Hospital (1963). Na rad prišli malé úlohy vo filmoch Lekárska akadémia (1982) a Parazit (1982) a väčšia rola v snímke Za to môže Rio (1984), kde si zahrala dcéru postavy Michaela Cainea. Po prvý raz sa zhostila hlavnej ženskej úlohy vo filme Taká vydarená aféra (1984), v ktorom si zahrala po boku Jona Cryera. 

Skutočný prelom však prišiel v roku 1985, keď sa do kín dostal film Eliášov oheň, ktorý mnohí považujú za definíciu vtedajšej generácie mladých Američanov. Ide o príbeh partie kamarátov, ktorí vyjdú zo školy a sú konfrontovaní so skutočným životom. V tomto období sa na povrch po prvý raz dostali jej problémy so závislosťou od kokaínu a alkoholu. Demi film takmer nedokončila. Musela podpísať zmluvu, ktorá jej nariaďovala pobyt v liečebni. Obsadenie okrem Demi Moore tvorili mladí herci ako Rob Lowe, Andrew McCarthy, Judd Nelson, Ally Sheedy či Emilio Estevez, z ktorých sa stali veľké herecké hviezdy 80. rokov. Partia sa spolu s ďalšími hercami stretávala nielen na pľaci, ale aj mimo neho a bola známa búrlivým životným štýlom. Médiá ich označili prezývkou Brat Pack, čo sa Demi vôbec nepáčilo a tejto téme sa v rozhovoroch zásadne vyhýbala. Aj preto prijala serióznejšiu rolu v snímke O včerajšej noci (1986), ktorá sa stretla s pozitívnymi reakciami kritikov. V tom čase začala chodiť s hereckým kolegom Emiliom Estevezom, ktorý bol podľa jej slov jej prvou láskou. Dvojica sa zasnúbila, no po dvoch rokoch sa rozišli, ale zostali priateľmi. Po rozchode s ním sa začala objavovať po boku herca Brucea Willisa a 21. novembra 1987 sa vzali. Majú spolu tri dcéry - Rumer sa narodila 16. augusta 1988, Scout prišla na svet 20. júla 1991 a najmladšia Tallulah 3. februára 1994. 

Jej hviezda ďalej stúpala a stala sa prvou herečkou, ktorej sa podarilo vyjednať rovnaký plat a benefity ako u jej mužských kolegov. Do konca 80. rokov sa objavila v snímkach ako Bláznivé leto (1986), Siedme znamenie (1988) či Nie sme žiadni anjeli (1989). V roku 1990 prišiel asi najvýznamnejší bod jej kariéry. Zahrala si totiž po boku Patricka Swayzeho a Whoopi Goldberg v kultovej romantickej dráme Duch. Milostná scéna Swayzeho a Moore, ktorá sa začína pri hrnčiarskom kruhu počas tónov skladby Unchained Melody, sa stala ikonickým momentom filmovej histórie. Duch bol okrem iného nominovaný na Oscara v kategórii Najlepší film a Demi získala za stvárnenie Molly Jensen nomináciu na Zlatý glóbus. 

V ďalších dvoch filmoch - Len samé problémy (1991) a Mäsiarova žena (1991) Demi ukázala svoju komediálnu stránku. Ani jedna zo snímok však divákov príliš neupútala. To si ale hviezda vykompenzovala škandalóznou fotografiou na titulke magazínu Vanity Fair, na ktorej pózuje nahá počas svojho druhého tehotenstva. Po odmietavých dramatických reakciách v jednom z rozhovorov uviedla, že tento krok brala ako výzvu zmeniť vnímanie spoločnosti voči tehotným ženám. "Ľudia v tejto krajine nechcú prijať kombináciu materstva a zmyselnosti. Žena je sexi aj keď je matkou. Nechcela som si vyberať jedno alebo druhé." 

Pozitívne recenzie získala snímka Zopár správnych chlapov (1992), kde si Demi zahrala drsnú právničku, a komerčne úspešná bola ďalšia snímka Neslušný návrh (1993), kde si zahrala po boku Woodyho Harrelsona a Roberta Redforda. Nasledoval ďalší kasový trhák Škandalózne odhalenie (1994), kde stvárnila ženu, ktorá sexuálne obťažuje muža (Michael Douglas). "Nikdy predtým som nehrala zápornú postavu, a preto ma to naozaj zaujalo," vysvetlila svoje rozhodnutie prijať rolu. V roku 1996 sa opäť zapísala do filmovej histórie rolou striptérky Erin Grant v snímke Striptíz. Kritika si však na jej výkone naozaj "zgustla" a Demi získala dve nelichotivé ocenenia Zlatá malina pre najhoršiu herečku a najhorší filmový pár, ktoré zdieľala s Burtom Reynoldsom. 

Koniec 90. rokov bol najmä pre súkromný život Demi veľmi náročný. V roku 1997 našli jej matke zhubný nádor na mozgu. Hviezda sa dovtedy s matkou nerozprávala celé roky, pretože ušla z liečebne, ktorú jej platila. Po diagnostikovaní zákernej choroby si matka a dcéra k sebe opäť našli cestu a Demi strávila s Virginiou posledné mesiace života. Niekoľko dní pred jej úmrtím Demi na verejnosti priznala, že sa jej po viac ako desiatich rokoch manželstva rozpadol vzťah s Bruceom Willisom. Ako je to u Demi a jej expartnerov dobrým zvykom, aj oni zostali priateľmi. 

Nedarilo sa jej ani v pracovnej oblasti. V roku 1997 sa do kín dostal film G.I. Jane. Pre túto rolu Moore tvrdo trénovala, dve hodiny denne dvíhala činky a zabehla niekoľko kilometrov. Dokonca si pre úlohy vojačky oholila hlavu. Úsilie sa jej však nevyplatilo. Film sa nezapáčil kritikom a mal slabý ohlas aj u divákov. Jedinou útechou jej vtedy bol úspech filmu Špionátor (1997) a jeho dvoch pokračovaní, ktoré zastrešovala jej produkčná spoločnosť Moving Pictures. 

V roku 1998 sa stiahla do úzadia a naplno sa sústredila na výchovu svojich troch dcér. Tichý život v malom mestečku Hailey v Idahu vymenila za ruch okolo kamier len pri jedinom filme V moci snov (2000). Z pokoja ju vyrušila ponuka na stvárnenie padlého anjela v snímke Charlieho anjeli: Na plný plyn (2003). Spočiatku Demi rolu nechcela prijať, no producentka a jedna z hviezd filmu Drew Barrymore bola neodbytná. "Tú rolu sme napísali na telo Demi Moore. Urobíme všetko, čo bude treba, aby úlohu prijala," povedala v jednom z rozhovorov. Tak, ako sa vrátila na strieborné plátno, opäť začala plniť titulné stránky bulvárnych magazínov. Dôvodom bol jej vzťah s o 15 rokov mladším hercom Ashtonom Kutcherom. Hoci im mnohí neveštili dlhú budúcnosť, dvojica sa v septembri 2005 zosobášila. Kutcher sa dokonca spriatelil s Deminými dcérami, ktoré ho začali volať Mod, čo bola skratka od My Other Dad (v preklade môj druhý otec, pozn. red.). 

V ďalších rokoch si Demi zahrala v niekoľkých filmoch. Jedným z nich bol Atentát v Ambassadore (2006), ktorý režíroval jej exsnúbenec Emilio Estevez. Jej silný výkon si vyslúžil ovácie kritikov. Nasledovali snímky Mr. Brooks (2007) či Krádež diamantov (2007), ktoré si tiež získali pozitívne hodnotenia. Demi pokračovala v zaujímavom mixe filmových projektov. Zahrala si v nezávislej rodinnej dráme Slzy radosti (2009), ktorú premietali na Berlinale. V roku 2010 prijala rolu v akčnom filme Bunraku a o rok neskôr podala podľa kritikov vynikajúci výkon v dráme Margin Call (2011). Diváci ju mohli zatiaľ naposledy vidieť v snímke LOL (2012), kde si zahrala po boku mladých hviezd ako Miley Cyrus či Ashley Greene. 

Ostatný rok bol pre Demi mimoriadne náročný. Stroskotalo jej manželstvo s Ashtonom Kutcherom. Príčinou rozpadu ich vzťahu bola pravdepodobne nevera. Správa o rozchode hollywoodskych hviezd prišla totiž krátko po tom, čo istá Sara Leal uviedla, že si s Kutcherom užívala sex v deň jeho výročia sobáša s Moore. "S veľkou ľútosťou a ťažkým srdcom som sa rozhodla ukončiť moje šesťročné manželstvo s Ashtonom. Ako žena, matka a manželka považujem určité hodnoty a sľuby za posvätné a práve v tomto duchu som si vybrala ďalšie smerovanie svojho života. Je to pre mňa a moju rodinu namáhavé obdobie, a preto by som chcela médiá požiadať o rovnaký súcit a súkromie, aké by ste poskytli komukoľvek inému v podobnej situácii," uviedla herečka pred rokom. Kutcher, ktorý v súčasnosti chodí s herečkou Milou Kunis, na Twitteri vtedy napísal: "Navždy budem s láskou spomínať na čas strávený s Demi. Manželstvo je jednou z najnáročnejších vecí na svete a niekedy bohužiaľ nevyjde". Vo februári sa Demi liečila v sanatóriu Cirque Lodge v Utahu, kde riešila svoje problémy so závislosťou a poruchou prijímania potravy. V súčasnosti vraj číta scenáre a vyberá si úlohu, ktorá by ju mala opäť vrátiť na výslnie. 
Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona