Demeš: Niektoré vyjadrenia premiéra k Ukrajine poškodili reputáciu Slovenska

NETKY.SK • 19 Október 2014, 11:31 • 2 min
Demeš: Niektoré vyjadrenia premiéra k Ukrajine poškodili reputáciu Slovenska

BRATISLAVA - Niektoré vyjadrenia premiéra Roberta Fica k situácii na Ukrajine poškodili podľa zahraničnopolitického analytika Pavla Demeša reputáciu Slovenska.

slovakia

left justify in out

Poukázal na dva momenty, ktoré vo svete rezonovali a spochybnili SR. Prvým bolo jeho prirovnanie prípadnej prítomnosti vojsk Severoatlantickej aliancie na našom území k vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na územie Československa v roku 1968. "To bolo veľmi nešetrné a udialo sa to v čase, kedy Poliaci a pobaltské štáty žiadali garanciu ochrany," uviedol pre TASR.
      

Za druhé nešťastné vyhlásenie považuje Demeš to, že Fico označil konflikt na Ukrajine za geopolitický súboj medzi USA a Ruskom. "Rezort diplomacie to takto nikdy neinterpretoval, a teda to nie je v súlade so slovenskou zahraničnou politikou. Premiér je šéfom exekutívy a jeho vyjadrenia sa nemôžu nebrať vážne," podčiarkol.
      

Kroky Ruska na Ukrajine sú podľa neho záťažovou skúškou nielen pre zahraničnú službu, ale aj celú krajinu. Dodal, že pre diplomaciu nastala nová doba, kedy je potrebné občanom oveľa viac objasňovať, čo sa deje, ako aj kroky, ktoré v tejto súvislosti prijíma vláda a Európska únia. "Rezort zahraničia sa správa zodpovedne a v zhode s našimi záväzkami v rámci NATO a EÚ. Jeho čitateľnosť je dostatočná," poznamenal s tým, že toto sa nedá povedať o diskusii v parlamente.
      

"Tam to iskrí, pretože názory na to, čo má Slovensko robiť, sa rôznia. Potom sa netreba čudovať, že obyvateľstvo je v názore na ukrajinskú krízu tiež rozštiepené. Ministerstvo zahraničných vecí bude musieť venovať oveľa väčšiu pozornosť verejnej diplomacii, teda objasňovaniu zahraničnej politiky našim občanom i zahraničiu," uzavrel bývalý minister medzinárodných vzťahov SR.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona