Demčišin: Ukrajina splatí dlh voči Gazpromu v termíne, teda do konca roka

NETKY.SK • 3 December 2014, 17:28 • 2 min
Demčišin: Ukrajina splatí dlh voči Gazpromu v termíne, teda do konca roka

KYJEV - Ukrajina by mala svoj dlh za dodávky ruského plynu splatiť v termíne, teda do konca tohto roka. Povedal to dnes nový ukrajinský minister energetiky Volodymyr Demčišin. Informoval o tom spravodajský portál Sputnik.

slovakia

left justify in out

Na otázku, kedy plánuje Ukrajina splatiť dlh voči Rusku, Demčišin odpovedal, že budú postupovať podľa plánu. "Pokiaľ viem, dohoda stanovuje splatenie dlhu do konca tohto roka," uviedol.
     

Koncom októbra Ukrajina, Rusko a Európska únia (EÚ) dosiahli dočasnú dohodu o dodávkach ruského plynu na Ukrajinu počas zimných mesiacov známu ako zimný balík. Súčasťou podmienok dohody bolo, že Kyjev splatí ruskému Gazpromu do konca roka dlh vo výške 3,1 miliardy USD (2,51 miliardy eur). Prvú splátku v hodnote 1,45 miliardy USD previedol ukrajinský energetický podnik Naftogaz na účty Gazpromu začiatkom novembra, čo bola tiež jedna z podmienok. Na doplatenie zvyšku má termín do konca decembra.
     

Vďaka teplejšej zime však Ukrajina ešte stále nezačala od Gazpromu plyn odoberať. Zatiaľ využíva vlastné rezervy, ako aj dodávky plynu zo západnej Európy v rámci reverzného toku.
     

Približne v polovici novembra predchádzajúci minister energetiky Jurij Prodan informoval, že Ukrajina by mohla do konca tohto roka doviezť z Ruska asi 1 až 1,5 miliardy kubických metrov (m3) plynu. Dodal však, že všetko bude závisieť od počasia a tento faktor bude rozhodovať aj o vývoji nákupu plynu z Ruska v 1. štvrťroku budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies