Demänovská jaskyňa slobody má 90 rokov

NETKY.SK • 2 August 2011, 14:04 • 2 min
Demänovská jaskyňa slobody má 90 rokov

Demänovská jaskyňa slobody má 90 rokov

slovakia

left justify in out

img

Je najviac navštevovanou sprístupnenou jaskyňou na Slovensku. Nachádza sa na severnej strane Nízkych Tatier v Demänovskej doline. Vyniká mimoriadnou pestrosťou farieb. Jedinečné sú jej sintrové (kalcitové) lekná a ďalšie jazerné formy sintrovej výplne. Svojich návštevníkov dlhé roky očarúva tajuplným podzemným tokom Demänovky i čarokrásnymi jazierkami. Reč je o Demänovskej jaskyne slobody, ktorá si zajtra pripomenie 90. rokov od svojho objavenia. Jej prevádzkovateľom je Správa slovenských jaskýň v Liptovskom Mikuláši, odborná organizácia Ministerstva životného prostredia SR.

Jaskyňu objavili v roku 1921 a už o tri roky neskôr bola sprístupnená časť od Mramorového riečiska cez Veľký dóm až po Zlaté jazierko. V roku 1931 sa inštalovalo definitívne elektrické osvetlenie a sprístupnená trasa sa predĺžila do Ružovej siene a o odbočku do Hviezdoslavovho dómu.

V roku 1951 bola Demänovská jaskyňa slobody prepojená s Pustou jaskyňou a v roku 1983 aj s Jaskyňou Vyvieranie. Po niekoľkých neúspešných pokusoch sa na prelome rokov 1986 a 1987 dosiahlo aj jej prirodzené spojenie s Demänovskou jaskyňou mieru.

Dnešný prevádzkovaný sprístupnený úsek má v prípade tradičného okruhu 1150 m a 2150 m v prípade veľkého okruhu. Návštevníci prekonávajú prevýšenie 86 m. Priemerná teplota v jaskyni je od 6,1 do 7°C, čo by mali návštevníci počas letného obdobia zohľadniť pri výbere oblečenia, keďže prehliadka trvá 60 resp. 100 minút.

Demänovská dolina má dĺžku 15 km a je hlavným centrom cestovného ruchu na sever od hlavného hrebeňa. Záujem o dolinu prudko vzrástol práve objavením Demänovskej jaskyne Slobody.

Sprístupnené jaskyne patria medzi klenoty Slovenska. Ich ochranu na Slovensku zabezpečuje Štátna ochrana prírody SR, Správa slovenských jaskýň v Liptovskom Mikuláši ako odborná organizácia Ministerstva životného prostredia SR.

Zdroj: MŹP SR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies