Delostreleckou paľbou by sa mali zaoberať obe Kórey, nie BR OSN

NETKY.SK • 24 November 2010, 08:20 • 2 min
Delostreleckou paľbou by sa mali zaoberať obe Kórey, nie BR OSN

Delostreleckou paľbou by sa mali zaoberať obe Kórey, nie BR OSN

slovakia

left justify in out

Zástupca severokórejského veľvyslanca pri OSN Pak Tok-hun včera vyhlásil, že delostreleckou paľbou pri hranici medzi Severnou a Južnou Kóreou by sa mali zaoberať bilaterálne obe krajiny, nie Bezpečnostná rada OSN.
      Pak sa vyjadril pre tlačovú agentúru Reuters po tom, ako Severná Kórea vypálila desiatky striel na juhokórejský ostrov Jonpjong pri spornej námornej hranici. Pri jednom z najhorších útokov od konca Kórejskej vojny v roku 1953 zahynuli dvaja juhokórejskí vojaci, zranenia utrpelo 17 armádnych príslušníkov a štyria civilisti.
      "Bezpečnostná rada sa zaoberá ohrozeniami medzinárodného mieru a bezpečnosti. Toto je regionálny problém medzi Severnou a Južnou Kóreou," povedal Pak v čase, keď sa diplomati BR OSN radili, ako by mohli reagovať na incident.
      Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil severokórejský útok a vyjadril "krajné znepokojenie" britskému veľvyslancovi Markovi Lyallovi Grantovi, súčasnému predsedovi BR OSN.
      Lyall Grant o útoku krátko hovoril na zasadnutí rady o Blízkom východe, ktoré sa konalo za zatvorenými dverami, podľa diplomatov však len oznámil, že so zástupcami členských krajín v rade konzultuje ďalší postup.
      Západní diplomati uviedli, že je nejasné, či by BR OSN mohla podniknúť nejaký krok proti KĽDR vzhľadom na zdráhavý postoj Číny, stáleho člena s právom veta, voči kritike susednej krajiny v rade.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies