Delfíny v Lamanšskom prielive sú vystavené kokteilu zo škodlivín

NETKY.SK • 13 September 2019, 17:25 • 2 min
Delfíny v Lamanšskom prielive sú vystavené kokteilu zo škodlivín

Delfíny žijúce v Lamanšskom prielive sú podľa vedcov vystavené "kokteilu zo škodlivín".

slovakia

left justify in out

Ako uvádza štúdia publikovaná v časopise Scientific Reports, delfíny skákavé (Tursiops truncatus), ktoré žijú pri francúzskom pobreží, mali v tele jednu z najvyšších zaznamenaných úrovní toxických chemikálií a ortute. Vedci tvrdia, že je treba urobiť viac pre riešenie "neviditeľného" problému pretrvávajúcich škodlivín v oceánoch.

Lamanšský prieliv je domovom jednej z posledných veľkých európskych populácií delfína skákavého. Vedci zobrali vzorky tkaniva z viac ako 80 delfínov žijúcich vo vodách pri Normandii a Bretónsku.

 

Zistili vysoké koncentrácie ortute v ich koži a polychlórovaných bifenylov (PCB) v tuku. Vo vzorkách tuku našli aj ďalšie priemyselné chemikálie ako dioxíny a pesticídy, ktoré spolu vytvárajú "kokteil zo škodlivín".

 

img


Chemikálie sa prenášajú aj z matky na mláďa. "Naše výsledky naznačujú dôležitý prenos PCB zo samičiek na mláďatá, čo môže vyvolávať obavy o populáciu," uviedol tým vedcov pod vedením doktorky Krishny Das z univerzity v belgickom Liege.

 

Prirodzené prostredie delfínov skákavých, oblasť známa ako Normandsko-bretónsky záliv, by sa podľa vedcov malo stať osobitnou chránenou oblasťou pre ich tamojšiu populáciu.

Polychlórované bifenyly, ktoré sa používali v plastoch, farbách a elektrických zariadeniach, zakázali pred niekoľkými desaťročiami, avšak pretrvávajú v prostredí a môžu sa tak hromadiť v tuku delfínov a veľrýb.

 

Tieto chemikálie našli v tuku delfínov skákavých, ktoré more vyplavilo na plážach naprieč Európou. Telo kosatky dravej (Orcinus orca), ktorú našli v roku 2016 pri Škótsku, obsahovalo tiež jednu z najväčších zaznamenaných úrovní PCB.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona