Delej podal oficiálnu kandidatúru na prezidenta Slovenského olympijského výboru

NETKY.SK • 24 Október 2016, 13:06 • 2 min
Delej podal oficiálnu kandidatúru na prezidenta Slovenského olympijského výboru

BRATISLAVA - Branislav Delej podal v pondelok oficiálnu prihlášku do volieb na nového prezidenta Slovenského olympijského výboru (SOV). Tie sa majú uskutočniť 26. novembra 2016.

slovakia

left justify in out

Dlhoročný šéflekár SOV už skôr avizoval základné priority, na ktoré sa chce po prípadnom zvolení zamerať. K jeho hlavným cieľom patrí "prebudovanie" SOV na prirodzeného lídra športu na Slovensku so zodpovedajúcou autoritou, možnosťami, ale aj zodpovednosťou. SOV by malo byť podľa neho partnerom štátnych orgánov pri tvorbe legislatívy upravujúcej podmienky športu v SR a plniť aj úlohu strešnej organizácie slovenského športu. Delej chce posilniť úlohu výkonného výboru na úkor pozície prezidenta a generálneho sekretára, ako i zvýšiť dôraz na odbornosť a profesionalitu pracovníkov pracujúcich pre SOV.

 

Jednou z hlavných úloh olympijského hnutia by sa má podľa neho stať aj podpora záujmu mladých ľudí o šport a vytváranie aktivít na jeho rozvoj. Tomu má pomôcť nová koncepcia spolupráce so športovými zväzmi, klubmi a športovcami, ako aj podpora vzdelávania športových odborníkov, učiteľov, trénerov či telovýchovných lekárov a fyzioterapeutov. V neposlednom rade je v rámci olympijského hnutia na Slovensku potrebné podľa Deleja sprehľadniť riadenie, kontrolu a fungovanie finančných tokov.

 

"Musíme maximalizovať príjmy z marketingových práv plynúcich z olympijskej symboliky a loga a využiť ich na podporu spoločných projektov s jednotlivými športovými zväzmi," uviedol Delej v tlačovej správe. Ďalej zdôraznil, že kluby, organizácie a športové spolky si zaslúžia väčšiu podporu pri vytváraní podmienok a starostlivosti o profesionálnych, ale aj o amatérskych športovcov a športujúcu mládež. Kompletný program plánuje predstaviť po schválení kandidatúr výkonným výborom SOV.

 

Predseda Komisie športovej medicíny a športových vied SOV a člen Výkonného výboru SOV avizoval úmysel vystriedať vo funkcii Františka Chmelára už na brífingu 3. októbra. "Som pripravený uchádzať sa o pozíciu prezidenta SOV a v duchu fair play si zmerať sily s ostatnými kandidátmi," deklaroval. "Chcem preto veriť, že minulotýždňová návšteva z Kriminálneho úradu finančnej správy, ktorá prišla vykonávať kontrolu do kliniky, kde som konateľom, nemá súvis s mojou ohlásenou kandidatúrou." Delej sa označuje za nezávislého kandidáta, ktorý nebude nikoho protežovať, keďže nie je zainteresovaný v žiadnom športovom zväze.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona