Delegáciu na Valné zhromaždenie OSN povedie prezident Kiska

NETKY.SK • 2 August 2016, 13:16 • 2 min
Delegáciu na Valné zhromaždenie OSN povedie prezident Kiska

BRATISLAVA - Slovenskú delegáciu na úvodnej časti 71. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov, ktoré otvoria 13. septembra v New Yorku, povedie prezident Andrej Kiska.

slovakia

left justify in out

Podľa návrhu účasti delegácie, ktorý je zverejnený na portáli slov-lex.sk, by jeho zástupcami mali byť minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a stály predstaviteľ SR pri OSN František Ružička.


Všeobecná rozprava na úvod Valného zhromaždenia OSN predstavuje podľa MZV jedinečnú príležitosť pre najvyšších ústavných činiteľov osobne sa stretnúť, prerokovať aktuálne medzinárodné problémy a prezentovať politické vízie ďalšieho smerovania medzinárodného spoločenstva s centrálnou úlohou OSN. Kiska vo svojom vystúpení predstaví pozície Slovenska k riešeniu zásadných otázok v oblasti udržiavania medzinárodného mieru a bezpečnosti, reakcie na aktuálne výzvy, dodržiavania ľudských práv, princípov demokracie a posilnenia úlohy OSN.


Popri všeobecnej rozprave sa tradične uskutočňujú sprievodné podujatia na vysokej úrovni venované prioritným témam v agende OSN. Tento rok sa stretnutia budú venovať migrácii a utečeneckej kríze, boju proti klimatickej zmene, úlohe a postaveniu žien a detí či mikrobiologickej rezistencii. Jedným z hlavných podujatí bude zasadnutie Valného zhromaždenia na vysokej úrovni k masovému pohybu utečencov a migrantov, ktoré sa uskutoční 19. septembra.

 

Cieľom je nájsť riešenie založené na spoločnej zodpovednosti a schopné reflektovať na migračné toky a vysídľovanie obyvateľov po celom svete. Úvodná časť 71. zasadnutia VZ OSN zároveň poskytne jedinečnú príležitosť na bilaterálne stretnutia predstaviteľov delegácie SR s prítomnými vedúcimi predstaviteľmi ostatných členských krajín s cieľom prediskutovať aktuálne zahraničnopolitické otázky ako aj bilaterálne vzťahy.


Do predbežného programu zasadnutia zaradili 168 bodov, ktoré pokrývajú celé spektrum globálnych otázok týkajúcich sa udržateľného hospodárskeho rastu a rozvoja, udržiavania medzinárodného mieru a bezpečnosti, rozvoja v Afrike, dodržiavania ľudských práv, koordinácie humanitárnej pomoci, súdnictva a medzinárodného práva, odzbrojenia, boja proti drogám, prevencie kriminality a boja proti všetkým formám terorizmu. Post predsedu 71. Valného zhromaždenia bude zastávať stály predstaviteľ Fidži pri OSN Peter Thomson.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona