Delegáciu na summite Európskej rady povedie premiér Fico

NETKY.SK • 5 Október 2016, 12:10 • 2 min
Delegáciu na summite Európskej rady povedie premiér Fico

BRATISLAVA - Slovenskú delegáciu na nadchádzajúcom summite Európskej rady, ktorý sa bude konať 20. a 21. októbra v Bruseli, povedie premiér Robert Fico.

slovakia

left justify in out

Hovoriť sa na ňom bude najmä o migrácii, obchodných vzťahoch EÚ a vonkajších vzťahoch. Účasť slovenskej delegácie dnes schválila vláda.

 

Diskusia do veľkej miery nadviaže na výsledky septembrového neformálneho stretnutia lídrov 27 členských štátov v Bratislave, a to najmä v oblasti migrácie a obchodnej politiky EÚ. Vzhľadom na vývoj pozícií členských štátov sa dá podľa rezortu diplomacie v otázke migrácie očakávať dôraz najmä na dôslednú implementáciu dohodnutých opatrení a nástrojov, vzťahy s tretími krajinami či ochranu vonkajších hraníc.

 

V súlade s časovým harmonogramom zo záverov bratislavského summitu sa zasadnutie Európskej rady bude venovať aj téme obchodnej politiky EÚ. "Pri tejto téme členské štáty majú od zasadnutia veľké očakávania, ktoré prezentovali ich predstavitelia už na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti (20. 9.), a to nie len vo vzťahu k aktuálnemu stavu rokovaní o obchodných dohodách, ale aj z hľadiska všeobecného smerovania obchodnej politiky EÚ," píše ministerstvo zahraničných vecí.

 

Pri téme vonkajších vzťahov EÚ majú byť kľúčovou otázkou vzťahy s Ruskou federáciou. "V tomto kontexte je možné očakávať, že časť členských štátov bude chcieť októbrové zasadnutie Európskej rady využiť na vyslanie pozitívneho signálu smerom k Rusku a apelovať na potrebu spoločného dialógu a rozvoj pozitívnej agendy, zatiaľ čo druhá skupina pristupuje k problematike, najmä z hľadiska potreby tlaku EÚ na Rusko v implementácii Minských dohôd," avizoval rezort diplomacie.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona