Delegácia EÚ a MMF dokončila rokovania s Gréckom o ďalšej tranži úveru

NETKY.SK • 3 Október 2011, 18:53 • 2 min
Delegácia EÚ a MMF dokončila rokovania s Gréckom o ďalšej tranži úveru

Delegácia EÚ a MMF dokončila rokovania s Gréckom o ďalšej tranži úveru

slovakia

left justify in out

img

Grécko a inšpektori Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) dokončili rokovania o uvoľnení ďalšej tranže zo záchranného úveru pre krajinu. Dnes o tom informoval zástupca gréckeho ministra financií Pantelis Oikonomou.

To signalizuje, že medzinárodní veritelia zrejme našli základ pre dohodu s Gréckom o uvoľnení ďalších peňazí z finančnej pomoci určenej krajine. Grécku sa podľa zástupcu ministra financií podarilo veriteľov presvedčiť, že príčinou nedodržania fiškálnych cieľov je predovšetkým nečakane hlboká recesia. "Myslím, že sme si vyjasnili veci a dokázali sme ich presvedčiť, že recesia je skutočne hlbšia," uviedol Oikonomou.

"Predpokladám, že rokovania sú v podstate dokončené," povedal Oikonomou v rozhovore pre televíznu stanicu Mega. "Myslím, že sme vyriešili problémy, ktoré sa týkali všetkých hlavných tém." Dodal, že delegácia takzvanej Trojky, teda Európskej komisie (EK), Európskej centrálnej banky (ECB) a MMF, ešte niekoľkokrát navštívi kanceláriu štátneho výkazníctva, než začne v stredu (5. 10.) pracovať na návrhu správy o tom, ako krajina plní podmienky záchranného úveru.

Pozitívne hodnotenie Trojky je podmienkou pre vyplatenie ďalších peňazí, ktoré Atény naliehavo potrebujú, keďže majú prostriedky na svoje financovanie len približne do polovice októbra. V prípade, že Grécko nedostane ďalšiu tranžu z balíka finančnej pomoci schváleného vlani na jar, zbankrotuje.

Zdroje blízke Trojke uviedli, že delegácia nehodnotí len plnenie tohtoročného rozpočtu, ale aj fiškálne plány na roky 2012 až 2014 a prípravu plnenia sľubov v oblasti privatizácie, z ktorej by Atény mali do roku 2015 získať 50 miliárd eur.

Hodnotenie sa tiež netýka len uvoľnenia ďalšej tranže záchranného úveru. Trojka podľa predstaviteľov EÚ tiež skúma, či Grécko nebude potrebovať, aby súkromní investori odpísali viac z jeho dlhu, než sa dohodlo v júli.

Grécke ministerstvo financií v nedeľu (2. 10.) večer uviedlo, že schodok rozpočtu tento rok dosiahne 8,5 % hrubého domáceho produktu (HDP), a nie 7,6 % HDP, ako sa Atény dohodli s EÚ a MMF. Hlavnou príčinou je podľa ministerstva nečakane hlboká recesia. Ekonomika krajiny sa tento rok prepadne o 5,5 %. Na budúci rok ministerstvo počíta s deficitom na úrovni 6,8 % HDP.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies