Dejiny vyvoleného ľudu: Muž, ktorého listy z väzenia zmenili tisíce životov

NETKY.SK • 23 Júl 2021, 15:00 • 2 min
Dejiny vyvoleného ľudu: Muž, ktorého listy z väzenia zmenili tisíce životov

Pominula sa najslávnejšia nedeľa v dejinách. Hrob Ježiša, ktorý tri roky slovami aj skutkami rozdúchaval oheň klebiet, bol odrazu prázdny. Aj predtým sa spoločnosť v názore na neho rozchádzala, ale tretím dňom po ukrižovaní sa začalo pravé a hlboké rozdelenie, voči ktorému nebolo možné bojovať.

slovakia

left justify in out

Jedni, ktorí si zakladali na prevahe rozumu, vraveli, že Ježišovo mŕtve telo odniesli jeho učeníci, kým tí druhí, veriaci v zázraky, so skalopevnou istotou tvrdili, že je vzkriesený a zvíťazil nad smrťou. Všetci od vzrušenia nevenovali pozornosť inému, iba hádali, čo bude nasledovať a či sa ešte udeje niečo hodné zmienky. A veru sa udialo.

 

img

 

Súvisiaci článok: Dejiny vyvoleného ľudu: Mesiáš, ktorý zmenil celý svet

 

Prenasledovanie
Ježiš už verejne nevystupoval, podľa Biblie zostúpil neskôr do neba a svojím nasledovníkom rozdal presné pokyny, čo a ako majú robiť. Vtedajšia cirkev sa rozrastala, a to tak, že len za jediný deň pribúdalo aj 3 000 ďalších ľudí ochotných spoľahnúť sa na akt ukrižovania a vzmŕtvychvstania. Mohli za to apoštoli, ktorí vášnivými rečami presviedčali davy. Ako to však už býva, nezaobišlo sa to bez problémov a veriaci si prežili prvé skúsenosti s prenasledovaním. Vyznávačov viery, ktorá bola celkom nová, kameňovali, križovali a inak mučili.

 

Saul
Azda najhorlivejší prenasledovateľ bol Saul. Narodil sa v Tarze, mal česť vlastniť rímske občianstvo a vyučil sa židovským obyčajom vo vzdelávacej inštitúcii, ktorá sa chválila prestížou.
Kamkoľvek šiel, vzbudzoval strach, a preto pred ním viacerí zutekali do Damasku. Jeho nič nezastavilo, a práve tam, teda na miesto, o ktorom sa dopočul, že sa uprostred neho skrýva nejeden veriaci, sa vybral s poverením,  aby pokračoval v tvrdých praktikách.

 

Prečítajte si tiež: Dejiny vyvoleného ľudu: O tom, ako vyzerá, keď sa moci chopí skutočný blázon

 

Zastavenie
Spomínaná cesta sa stala pre jeho život prelomová, jej priebeh je zaznamenaný v knihe Skutky apoštolov. Kým totiž šiel, oslovil ho hlas bez tváre. „Saul, prečo ma prenasleduješ?" prihovoril sa mu.

 

Saul v šoku ledva lapal dych, i tak sa však zmohol na otázku. Pýtal sa, kto to na neho prehovoril.
Hlas mu odpovedal: „Ja som Ježiš, ktorého ty prenasleduješ." Vtedy Saul oslepol a dostal inštrukcie, aby sa uchýlil do Damasku. Tri dni nič nejedol a vonkoncom nič nepil, až kým ho nenavštívil istý muž. Vysvetlil mu, že ho za ním posiela Boh, aby sa za neho modlil a povzbudil ho na duchu.

 

img

 

Položil na Saula ruky a zrak sa mu ihneď navrátil. Od tej chvíle sa zo Saula stal Pavol. Nech ho pred incidentom hnala akokoľvek veľká túžba, nedala sa ani trochu porovnať so zanietením, ktoré ho viedlo potom. Aj on vystupoval, chodil z miesta na miesto, diskutoval, modlil sa a v pokore dal všetko, čo mal, ba aj to, čo nemal, len aby verne slúžil Bohu.

 

Mohlo by vás zaujať: Dejiny vyvoleného ľudu: Prečo sa slávi Chanuka a kto bol prvý mučeník v histórii

 

Nebezpečenstvo
Ako kresťan neprežíval len šťastie, naopak, stretávalo ho jedno nebezpečenstvo za druhým.
„Päťkrát po štyridsať palíc bez jednej dostal som od Židov, trikrát ma zošľahali, raz kameňovali, tri razy som stroskotal, deň a noc som sa zmietal v morských hlbinách, často na cestách, v nebezpečenstvách na riekach, v nebezpečenstvách od lotrov, v nebezpečenstvách od vlastného rodu, v nebezpečenstvách v meste, v nebezpečenstvách na púšti, v nebezpečenstvách na mori, v nebezpečenstvách medzi falošnými bratmi; v námahe a trude, často v bdení, o hlade a smäde, často v pôstoch, na zime a v nahote," opisuje svoju minulosť sám apoštol Pavol.

 

Napokon, ako keby toho nebolo dosť, skončil pre vieru až vo väzení. Ako väzeň sa dostal až do pompézneho Ríma, ale hoci by to niekto iný vnímal ako najtrpkejší koniec, on si bol vedomý, že je to jeho údel. Nevzdal sa, nespyšnel a ani nijako inak nedovolil, aby ho nespravodlivosť poznačila.

 

Neostal nečinný, využil schopnosť písania a sformuloval listy, vďaka ktorým je považovaný za autora väčšej časti nového zákona. Korešpondenciu posielal do cirkví, ktoré v rámci ciest založil, kontaktoval veriacich v Efeze, Korinte, Filipách...

 

img

 

Využil samotu na to, aby iným priniesol obohatenie. A aj keď by sa z jeho textov dalo poukázať na toľko slávnych a nezabudnuteľných pasáží, predsa je jedna, ktorú pozná aj najväčší neverec.
„Láska je trpezlivá, láska je dobrotivá; nezávidí, nevypína sa, nevystatuje sa, nie je nehanebná, nie je sebecká, nerozčuľuje sa, nemyslí na zlé, neteší sa z neprávosti, ale raduje sa z pravdy. Všetko znáša, všetko verí, všetko dúfa, všetko vydrží," napísal najznámejší apoštol a kresťan, ktorý spôsoboval najväčší rozruch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona