Deflácia v Poľsku by mala byť vo februári a v marci na dne

NETKY.SK • 26 Marec 2015, 11:00 • 2 min
Deflácia v Poľsku by mala byť vo februári a v marci na dne

VARŠAVA - Predstaviteľ poľskej centrálnej banky Andrzej Rzonca predpokladá, že deflácia v Poľsku dosahuje svoje dno v mesiacoch február a marec.

slovakia

left justify in out

Zároveň poznamenal, že deflácia v krajine nebude trvalá. Rzonca to vyhlásil pre magazín Forbes Polska. "Myslím, že práve dosahujeme dno, takže deflácia je najvýraznejšia v mesiacoch február a marec,“ povedal Rzonca. "Pravdepodobne sa nadobro rozlúčime s defláciou v štvrtom kvartáli tohto roka,“ doplnil. Poľské spotrebiteľské ceny vo februári poklesli najvýraznejšie za minimálne tri desaťročia, keď poklesli medziročne o 1,6 %.


Rzonca uviedol, že Poľsko by malo zaznamenať zrýchlenie hospodárskeho rastu v prípade, že sa neobjavia vážne problémy v eurozóne a v prípade, že ďalej nebude eskalovať napätie spojené s ukrajinskou krízou. Zároveň však poznamenal, že toto nie je názor, ktorý zdieľajú všetci členovia Rady pre monetárnu politiku poľskej centrálnej banky. "Napríklad profesor Jerzy Hausner predpokladá, že rast v tomto roku posilní, v roku 2016 však spomalí,“ povedal Rzonca.


V súvislosti s možnosťou vstupu Poľska do eurozóny Rzonca povedal, že eurozóna sa najprv musí dostať z "príliš nízkych“ úrokových sadzieb, ktoré by mohli spôsobiť návrat scenára rastu a poklesu, ktorý sa objavil v Írsku a v Španielsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies