Definujte nárok poistenca, odkazuje exminister Zajac

NETKY.SK • 25 September 2014, 16:16 • 2 min
Definujte nárok poistenca, odkazuje exminister Zajac

BRATISLAVA - Definovať nárok, na čo má pacient nárok zo zdravotného poistenia, je jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré by sa mali v zdravotníctve urobiť.

slovakia

left justify in out

Zhodli sa na tom účastníci workshopu, ktorý sa konal pri príležitosti desiateho výročia takzvanej Zajacovej reformy zdravotníctva. Jej spoluautor, exminister Rudolf Zajac, podotýka, že legislatívne toto opatrenie upravili, nasledovné vlády ho mali len dokončiť jedným nariadením. "Nárok poistenca na hradenú bezplatnú zdravotnú starostlivosť v solidárnom systéme, to, čo má dostať zo solidárneho systému plne hradené, to, čo nemá mať plne hradené, a to, čo nemá mať vôbec hradené, je základná triáda," skonštatoval Zajac. Prízvukuje, že od definovania nároku sa odvíja všetko ostatné ako nominálne poistné či produkty.

 

Expert KDH na zdravotníctvo Marian Faktor doplnil, že pokiaľ nárok nebude jasný a zrozumiteľný, budú v zdravotníctve stále prítomné neprehľadné poplatky. Za potrebné však považuje zadefinovať nielen to, na čo má pacient nárok, ale i to, ako dlho naň bude čakať. Štát musí mať podľa neho guráž povedať, dokedy má pacient na tú-ktorú operáciu maximálne čakať a keď mu to zdravotná poisťovňa v danom čase nezabezpečí, bude mať nárok na poskytnutie zdravotnej starostlivosti u nezmluvného poskytovateľa alebo v zahraničí. "Toto všetko sa dá vyriešiť v nároku. A rovnako aj vzťah medzi poisťovňou a lekárom sa dá riešiť, pokiaľ je nárok jednoznačný a zrozumiteľný," skonštatoval Faktor. 

 

Poslanec za SDKÚ-DS Viliam Novotný poukázal na to, že v tomto prípade je dôležité posilniť postavenie toho, kto financuje systém, čiže poistenca. Ako povedal, poistenec si platí poistné, no v súčasnosti nepozná svoj nárok, kedy ho dostane a či vôbec. "On platí, on si má vybrať," zhodnotil Novotný. Zároveň dopĺňa, že definovanie nároku má význam aj pre poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí ho napĺňajú. Budú vedieť, čo a dokedy majú poistencovi poskytnúť a že im to určite zaplatí zdravotná poisťovňa. 

 

Workshop Desať rokov reformy zdravotníctva organizoval Health Policy Institute, ktorý založili niekdajší Zajacovi poradcovia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies