Definitívny rozsudok v kauze zbúrania PKO nepadol

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 13:19 • 2 min
Definitívny rozsudok v kauze zbúrania PKO nepadol

BRATISLAVA – Definitívny rozsudok v kauze búrania PKO v Bratislave nepadol ani na dnešnom pojednávaní Krajského súdu v Bratislave. Súd rozhodol, že ešte vypočuje primátora hlavného mesta Milana Ftáčnika. Na dnešnom pojednávaní nebol prítomný, vypovedať pred súdom by mohol najskôr v auguste.

slovakia

left justify in out

"Pán primátor sa bude vyjadrovať ako štatutár a bude odpovedať na otázky, ktoré mu položí súd a strany sporu," povedal právny zástupca mesta Ľubomír Fogaš, ktorý navrhol Ftáčnika vypočuť. Aké otázky mu bude klásť, z taktických dôvodov neprezradil. Na dnešné pojednávanie podľa jeho slov primátor neprišiel, pretože je na konferencii Únie miest Slovenska v Dudinciach. Predtým bolo pojednávanie vytýčené na 27. mája, no mesto žiadalo termín presunúť. "V záujme môjho klienta nie je veci naťahovať, ale rozhodne záujmom je dôsledne zistiť skutkový stav veci a kvalifikovane rozhodnúť," dodal Fogaš.

 

Prvý rozsudok v tejto kauze v neprospech mesta vyniesol Okresný súd Bratislava 1 v decembri 2011, krajský súd ho zrušil. Druhý rozsudok s podobným záverom vyhlásil okresný súd vlani v marci. Bývalé mestské zastupiteľstvo predalo pozemky pod PKO developérskej spoločnosti ešte v roku 2005. Síce bez predaja stavieb, ktoré na pozemkoch stoja, ale poslanci pri predaji pozemkov schválili investičný zámer developéra, aby na mieste bývalého PKO postavil multifunkčné objekty. To viedlo sudkyňu okresného súdu k názoru, že predajom pozemkov v podstate rozhodli aj o zbúraní kultúrneho stánku. Podotkla, že zbúranie bolo predpokladom minimálne z technického hľadiska. 

 

Sudkyňa vlani tiež uviedla, že v danom prípade zmluva o spolupráci ako úkon, ktorým sa mesto zaviazalo odstrániť stavbu, nepodliehala súhlasu mestského zastupiteľstva. Exprimátor Andrej Ďurkovský teda vraj súhlas poslancov na jej uzatvorenie ani nepotreboval. Argumentácia mesta, že odstránením PKO dochádza k zníženiu jeho majetkových hodnôt, podľa rozsudku okresného súdu neobstojí a možno ju považovať za účelovú. 

 

Mesto sa voči rozhodnutiu súdu vlani v apríli odvolalo. "Sudca nepovažoval za dôležité pred vynesením rozsudku vypočuť si názor primátora či poslancov, ktorí v minulosti rozhodovali svojím hlasovaním o predaji pozemkov pod PKO," dôvodil riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. Súčasné vedenie mesta si podľa neho stále myslí, že predajom pozemkov nebol automaticky poskytnutý súhlas exprimátorovi Ďurkovskému na zbúranie PKO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona