Definitívne rozhodnutie o osude lyžiarskych stredísk by malo padnúť v piatok. Ako sa Mikas rozhodne?

NETKY.SK • 7 December 2020, 13:06 • 2 min
Definitívne rozhodnutie o osude lyžiarskych stredísk by malo padnúť v piatok. Ako sa Mikas rozhodne?

BRATISLAVA - Ako budú fungovať lyžiarske strediská sa dozvieme už v piatok.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

K návrhu Ministerstva dopravy a výstavby SR, ktorý má sprísniť podmienky fungovania lyžiarskych stredísk počas pandémie koronavírusu, sa má vyjadriť Konzílium odborníkov aj Pandemická komisia vlády SR na rokovaní v piatok. 

 

Semafórový systém

Návrh zahŕňa tzv. semaforový systém, pričom do úvahy prichádza aj antigénové testovanie a povinnosť dodržiavať základné hygienické opatrenia.

 

Lyžovanie zatiaľ nie je obmedzené vyhláškou, podľa hlavného hygienika Jána Mikasa treba tento stav upraviť. Hllavný hygienik hovorí, že o podmienkach lyžovania na Slovensku sa bude ešte rokovať.

 

img

 

Po poslednom stretnutí pandemickej komisie zdôraznil, že vychádzať treba z epidemiologickej situácie v krajine. Tá je podľa neho nateraz vážna, ráta sa ale aj s prípravou plánu, ktorý sa na Slovensku bude používať v prípade, že sa epidemiologická situácia zlepší. 

 

Prečítajte si tiež: Minister dopravy hľadá možnosti ako spustiť lyžiarsku sezónu na Slovensku, verdikt budeme poznať už čoskoro

 

Čakáme aj na okolité krajiny

Tiež uviedol, že je dôležité aj to, ako sa k otvoreniu lyžiarskych stredísk postavia okolité krajiny. Kým Francúzsko, Taliansko a Nemecko sú skôr za to, aby lyžiarska sezóna nezačala skôr ako v januári, Rakúsko a Švajčiarsko plánujú niektoré lyžiarske strediská otvoriť ešte počas decembra.


 "Musíme zvážiť aj to, aby naši občania necestovali do týchto krajín a naspäť, čím by sa zase zvýšila mobilita a možnosť zanesenia infekcie, preto sa budeme snažiť nájsť kompromis," povedal hlavný hygienik.

 

Na záver uviedol, že si vie predstaviť kompromis, v ktorom budú jasne nastavené pravidlá. Ale len za predpokladu, že nebudeme mať plné nemocnice ľudí a ľudia nebudú vo veľkom zomierať.

 

Mohlo by vás zaujímať: Máme pre vás tip, kde si na Slovensku zalyžujete a to aj napriek nevôli konzília odborníkov

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies