Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť 0,5 % HDP

NETKY.SK • 20 Jún 2017, 12:41 • 2 min
Deficit verejných financií má v budúcom roku dosiahnuť 0,5 % HDP

BRATISLAVA - V budúcom roku by mal deficit verejných financií SR klesnúť na 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Cieľ dosiahnuť historicky prvý vyrovnaný rozpočet v roku 2019 vláda nemení a vyrovnané hospodárenie verejnej správy sa plánuje aj v roku 2020. Vyplýva to z Programu stability SR na najbližšie roky, ktorý dnes vzal na vedomie parlament.

slovakia

left justify in out

Oproti schválenému rozpočtu na roky 2017 až 2019 pristúpilo Ministerstvo financií (MF) SR k miernemu zhoršeniu cieľa. Zatiaľ čo v schválenom rozpočte počítalo v budúcom roku s deficitom na úrovni 0,44 % HDP, schválený Program stability ráta so schodkom na úrovni 0,5 % HDP. "Naďalej sa však plánuje vyrovnané hospodárenie v roku 2019," zdôraznil rezort financií.

 

Rozpočtové ciele sú podľa MF SR v súlade s európskymi aj národnými fiškálnymi pravidlami. "Konsolidačné úsilie v minulom roku výrazne prevýšilo požiadavky Paktu stability a rastu, keď dosiahlo 0,93 % HDP. Výrazne lepší výsledok štrukturálneho salda z minulého roku tlmí medziročné konsolidačné úsilie v roku 2017," vysvetlil rezort. Štrukturálny deficit má v budúcom roku dosiahnuť 0,40 % HDP, čím sa podľa ministerstva naplní strednodobý rozpočtový cieľ v jednoročnom predstihu.

 

Vlaňajšok bol podľa rezortu financií pre slovenskú ekonomiku rekordný vo viacerých ohľadoch. Medziročne ekonomika rástla 3,3-% tempom. Deficit verejných financií podľa notifikovaných údajov dosiahol za vlaňajšok 1,68 % HDP. Ministerstvo nemení schválený rozpočtovaný cieľ na tento rok, deficit by mal dosiahnuť 1,29 % HDP.

 

"Odhad deficitu verejnej správy na základe očakávanej skutočnosti sa aktuálne pohybuje na úrovni 1,24 % HDP," uvádza MF SR s tým, že aktualizácia daňovej prognózy predpokladá pozitívny vplyv v prípade odvodov, dane sa v úhrne nemenia.

 

"Očakávaná skutočnosť predpokladá vyššie príjmy z dividend štátu, úspory vo výdavkoch spojených s obsluhou štátneho dlhu, ako aj odvodom do rozpočtu EÚ či korekcie k EÚ fondom. Riziká sú vyvážené," konštatuje rezort financií.

 

Naďalej sa má znižovať hrubý dlh verejnej správy. Na konci roku 2020 má dlh klesnúť na 46 % HDP, čím sa dostane mimo sankčných pásiem ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti. "Počnúc rokom 2018 sa tempo znižovania podielu dlhu na HDP výrazne zrýchli vzhľadom na predpokladaný rýchlejší rast ekonomiky, oživenie rastu cenovej hladiny a očakávané prebytky primárneho hospodárenia verejnej správy," konštatuje rezort financií.

 

Fiškálna politika bude mať podľa MF na ekonomický rast mierny vplyv. "V roku 2018 je z predpokladaného fiškálneho impulzu na úrovni 0,5 % HDP voči scenáru nezmenených politík odhadnutý pozitívny vplyv na rast HDP vo výške 0,3 percentuálneho bodu," očakáva ministerstvo. Kvalitu slovenských verejných financií má zlepšiť aj realizácia projektu Hodnota za peniaze, ako aj zlepšenie efektívnosti výberu daní.

 

Ministerstvo financií vidí pri rozpočtovaných cieľoch aj negatívne riziká. Sú nimi nejasný politický výhľad v Európe, tvrdý brexit a nástup protekcionizmu vo svetovom obchode. Riziko tiež predstavuje nestabilita bankového sektora v Taliansku.

 

"Naopak, pozitívnymi rizikami v externom prostredí sú fiškálna expanzia v USA a priskoré opustenie kurzového záväzku Českej národnej banky. Prehrievanie trhu práce na Slovensku môže priniesť dodatočný tlak na rast miezd v súkromnom sektore, ktorý by sa mohol preniesť aj do vyššieho rastu cien," dodalo v dokumente MF SR.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies