Deficit USA by mal vďaka lepším príjmom rozpočtu klesať

NETKY.SK • 15 Máj 2013, 09:45 • 2 min
Deficit USA by mal vďaka lepším príjmom rozpočtu klesať

WASHINGTON - Rozpočtový deficit Spojených štátov amerických sa zmenšuje výrazne rýchlejšie, než sa očakávalo, a príjmy štátnej pokladnice by počas nasledujúcich dvoch rokov mali byť vyššie ako stúpajúce výdavky. Informovala o tom v utorok rozpočtová komisia amerického Kongresu (CBO).

slovakia

left justify in out

Nadstranícka organizácia, ktorá dohliada na štátny rozpočet USA, znížila svoj predpoklad deficitu na tento rok oproti údajom z februára o 203 mld. USD na 642 mld. USD. Znamenalo by to, že by krajina tento rok mala najnižší ročný rozpočtový deficit od roku 2008. Vo finančnom roku 2015 by mal podľa CBO klesnúť na 378 mld. USD, čiže na iba 2,1 % hrubého domáceho produktu (HDP). Dôvodom sú podľa komisie vyššie príjmy z daní fyzických osôb, ako aj od spoločností, ktoré financujú hypotéky. Firmy ako Fannie Mae a Freddie Mac, ktoré v roku 2008 prevzal štát, aby ich zachránil pred krachom, by mali do štátnej pokladnice priniesť o 95 mld. USD viac. 

Znižovanie deficitu však nebude pokračovať rovnomerným tempom a koncom dekády bude deficit opäť stúpať pre zvyšujúce sa náklady na dôchodkové a zdravotné zabezpečenie pre starnúcu generáciu z obdobia tzv. "baby boomu", tvrdí úrad. Odhad kumulatívneho deficitu na najbližších 10 rokov preto aj po znížení o celkovo 618 mld. dosahuje 6,34 bil. USD. Je to stále nad hranicou 70 % HDP, čo je oveľa viac než v minulých obdobiach. Len v roku 2007 dosahoval federálny štátny dlh len 36 % výkonu ekonomiky. Upravený odhad CBO je založený na súčasných daňových a rozpočtových predpisoch a vychádza z toho, že v najbližšom desaťročí sa nebudú meniť automatické rozpočtové škrty, ktoré vstúpili do platnosti 1. marca tohto roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies