Deficit SR bude tento rok medzi 7 a 8 %, budúci rok sa má výrazne znížiť

NETKY.SK • 20 Júl 2010, 07:16 • 2 min
Deficit SR bude tento rok medzi 7 a 8 %, budúci rok sa má výrazne znížiť

Deficit SR bude tento rok medzi 7 a 8 %, budúci rok sa má výrazne znížiť

slovakia

left justify in out

Deficit slovenských verejných financií dosiahne v tomto roku podľa Medzinárodného menového fondu (MMF) 7 % až 8 % hrubého domáceho produktu (HDP). V záujme jeho postupného znižovania na úroveň 3 % v roku 2013 by preto malo dôjsť v budúcom roku k jeho zníženiu o 2,5 % HDP, uviedol na dnešnej tlačovej konferencii vedúci misie fondu na Slovensku Mark de Broeck.
S týmto cieľom súhlasí aj slovenský minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS), pričom potrebné úspory vo verejných financiách odhadol na 1,66 miliardy eur (50 miliárd Sk). "Je to ozdravenie, ktoré by na jednej strane nemalo podťať ekonomický rast, ale malo by byť zároveň dostatočné, aby sme v roku 2013 dosiahli ten cieľ 3 %," priblížil.
Vláda bude podľa neho musieť prijať opatrenia na výdavkovej aj príjmovej stránke rozpočtu, bližšie ich však zatiaľ konkretizovať nechcel. Najprv ich totiž treba prekonzultovať s koaličnými partnermi, zdôraznil šéf rezortu financií.
Situácia vo verejných financiách SR sa v uplynulých rokoch výrazne zhoršila, pripomenul Broeck. V tomto období totiž došlo k výraznému prepadu daňových príjmov. MMF preto odporúča vyvinúť v nasledujúcich rokoch výrazné konsolidačné úsilie, ktorého súčasťou by mohlo byť napr. aj nastavenie stropov na výdavky rozpočtu. Ich zavedenie pripúšťa aj Mikloš.
Vyhliadky slovenskej ekonomiky sú však podľa MMF pomerne dobré. Na tento rok predpovedajú SR rast na úrovni 4 %. Slovenské inštitúcie sú pritom vo svojich aktuálnych oficiálnych odhadoch konzervatívnejšie. Rezort financií prognózuje rast na úrovni 3,2 %, Národná banka Slovenska (NBS) je mierne optimistickejšia s odhadom 3,7 %.
Medzi výzvy na ďalšie roky zaradila misia fondu po svojom zhodnotení situácie na Slovensku aj oživenie trhu práce či reformu systému verejného obstarávania. Mikloš pripomenul, že týmto oblastiam sa vo veľkom venujú aj programové tézy novej vlády. "Nie je zásadný rozdiel medzi pohľadom MMF a novej vlády ani na to, v akom stave preberáme ekonomiku, najmä verejné financie, ani čo treba robiť do budúcnosti," zdôraznil slovenský minister financií.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona