Deficit rozpočtu Slovenska sa medziročne znížil takmer o polovicu

NETKY.SK • 1 December 2015, 11:18 • 2 min
Deficit rozpočtu Slovenska sa medziročne znížil takmer o polovicu

BRATISLAVA - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu novembra tohto roka schodok vo výške 1,18 miliardy eur. Medziročne sa tak znížil o 1,12 miliardy eur alebo 48,7 %. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Príjmy rozpočtu boli ku koncu novembra medziročne vyššie o 2,9 miliardy eur, čo predstavovalo nárast o 27,2 %. Vyššie boli aj výdavky rozpočtu, a to o 1,81 miliardy eur alebo 13,8 %. Medziročný nárast daňových príjmov dosiahol v novembri 1,269 miliardy eur (15,2 %). "Pozitívny vývoj bol zaznamenaný u dane z príjmov právnických osôb vo výške 672 miliónov eur, u dane z pridanej hodnoty vo výške 579 miliónov eur a u spotrebných daní vo výške 73,1 milióna eur," vyčíslil rezort.

 

Medziročný pokles zaznamenal rozpočet naopak u dane vyberanej zrážkou o 13,4 milióna eur a u dane z medzinárodného obchodu a transakcií o 2,8 milióna eur. Príjmy z rozpočtu EÚ v jedenástom mesiaci roka medziročne vzrástli o 2,31 miliardy eur. Výdavky na obsluhu štátneho dlhu oproti vlaňajšku naopak klesli, a to o 111 miliónov eur (9,3 %). "V kategóriách výdavkov štátneho rozpočtu súvisiacich s čerpaním prostriedkov z rozpočtu EÚ došlo k medziročnému nárastu o 1,64 miliardy eur, s čím súvisí aj nárast zdrojov spolufinancovania vo výške 296 miliónov eur," doplnilo ministerstvo.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies