Deficit rozpočtu dosiahol 1,6 miliardy, medziročne bol o štvrtinu nižší

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 15:35 • 2 min
Deficit rozpočtu dosiahol 1,6 miliardy, medziročne bol o štvrtinu nižší

BRATISLAVA - Štátny rozpočet dosiahol ku koncu mája schodok vo výške 1,6 miliardy eur. Medziročne sa tak znížil o 558 miliónov eur alebo 25,8 %. Informovalo o tom dnes Ministerstvo financií (MF) SR.

slovakia

left justify in out

Výdavky rozpočtu boli medziročne nižšie o 719 miliónov eur alebo 11,1 %. V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška boli v máji nižšie aj príjmy rozpočtu o 161 miliónov eur alebo 3,7 %. Rezort financií však upozorňuje, že výber daní sa zlepšil o 3,3 %, v absolútnom vyjadrení o takmer 109 miliónov eur.

Medziročné zvýšenie dosiahlo v prípade dane z pridanej hodnoty 73 miliónov eur, pri dani z príjmov fyzických osôb 32 miliónov eur, dani z príjmov právnických osôb 29,5 milióna eur a dani z príjmov vyberanej zrážkou 10 miliónov eur. "Naopak, negatívny vývoj bol zaznamenaný pri spotrebných daniach -23,8 miliónov eur a pri dani z emisných kvót -9,7 milióna eur," konštatuje ministerstvo.

Príjmy z rozpočtu EÚ zaznamenali v máji medziročný pokles o 254,5 milióna eur alebo 35,8 %. Došlo aj k poklesu príjmov z dividend o 31 miliónov eur. Podľa MF to však neznamená nebezpečenstvo nenaplnenia týchto príjmov v priebehu roka a súvisí to s pomerne skorým odvodom príjmov z dividend od spoločností v pôsobnosti rezortu financií ešte v minulom roku.

Za poklesom výdavkov štátneho rozpočtu v máji stojí najmä nižší transfer Sociálnej poisťovni, ktorý sa medziročne znížil o 441 miliónov eur alebo 59,5 %. "Obdobne došlo aj k medziročnému poklesu výdavkov na obsluhu štátneho dlhu o 246 miliónov eur alebo 23 %, čo súvisí s uskutočnením výplaty diskontu štátneho dlhopisu vo výške 261 miliónov eur v máji minulého roka," vysvetľuje ministerstvo.

Pri výdavkoch z eurofondov došlo tiež k medziročnému poklesu ich čerpania o 72 miliónov eur, s čím súvisí aj pokles potreby zdrojov spolufinancovania o 15 miliónov eur. "Platba do rozpočtu EÚ zaznamenala medziročný nárast o 43 miliónov eur alebo 12,1 %, a to hlavne z dôvodu úhrady záväzku za rok 2012 vo výške 19,6 milióna eur ešte v januári tohto roka," dodáva rezort financií.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies