Deficit mohol vlani dosiahnuť menej ako 7,8 %, uvidí sa do troch mesiacov

NETKY.SK • 4 Január 2011, 08:16 • 2 min
Deficit mohol vlani dosiahnuť menej ako 7,8 %, uvidí sa do troch mesiacov

Deficit mohol vlani dosiahnuť menej ako 7,8 %, uvidí sa do troch mesiacov

slovakia

left justify in out

Štát v minulom roku hospodáril s hotovostným schodkom na úrovni 4,44 miliardy eur a bol tak napokon o takmer 104 miliónov eur nižší, ako predpokladal novelizovaný zákon o štátnom rozpočte na rok 2010. Oproti plánu mierne nižší hotovostný deficit spolu s ďalšími signálmi podľa Ministerstva financií (MF) SR naznačuje, že vlaňajší schodok celých verejných financií v jednotnej európskej metodike (ESA 95) by mohol byť mierne pod predpokladanou úrovňou 7,8 % hrubého domáceho produktu (HDP).
      "Na finálne hodnotenie však treba spracovať účtovné výkazy všetkých zložiek verejných financií, kde najmä hospodárenie samospráv je v tejto chvíli pomerne ťažké odhadnúť. Vyčíslenie za celý verejný sektor v metodike ESA 95 by malo byť hotové v priebehu zhruba troch mesiacov," konštatuje ďalej rezort financií v komentári k výsledkom štátneho rozpočtu za minulý rok.
      V rámci daňových príjmov došlo vlani podľa MF k výpadku príjmov rozpočtu vo výške takmer 37 miliónov eur. Dividendy zo spoločností s majetkovou účasťou štátu a Fondu národného majetku (FNM) priniesli naopak o takmer 184 miliónov eur viac ako sa rozpočtovalo. Dôvodom je najmä vyšší odvod od Slovenského plynárenského podniku (SPP), a to vo výške 137,2 milióna eur. V rámci ostatných príjmov štátneho rozpočtu došlo k prekročeniu ich očakávanej úrovne o takmer 121 miliónov eur.
      V rámci výdavkov určených na obsluhu štátneho dlhu došlo vlani k úspore vo výške 280,2 milióna eur. Transfer Sociálnej poisťovni (SP) v súvislosti s druhým dôchodkovým pilierom bol podľa MF dodržaný na rozpočtovanej úrovni. Ostatné výdavky štátneho rozpočtu súvisiace s chodom štátu však boli prekročené o 214,6 milióna eur. "Súvisí to napríklad s financovaním záchranných a zabezpečovacích prác pri povodniach, vysporiadaním koncesionárskych zmlúv, ročným zúčtovaním za poistencov štátu či financovaním sociálnej oblasti," približuje rezort financií.
      Z dôvodu časového nesúladu medzi plnením príjmov a realizovaním výdavkov z prostriedkov Európskej únie (EÚ) došlo v roku 2010 k negatívnemu vplyvu na schodok štátneho rozpočtu, ktorý ministerstvo vyčísľuje na takmer 230 miliónov eur. Tento rozdiel spôsobuje najmä úhrada záverečných žiadostí o platbu v priebehu jedného, dvoch a viac rokov, ako aj časový nesúlad minimálne pol roka pri poskytovaní zálohových platieb alebo predfinancovania jednotlivých projektov.
      Vzhľadom na nižší ako očakávaný hotovostný schodok štátneho rozpočtu pripúšťa možnosť nižšieho ako očakávaného 7,8-% deficitu verejných financií aj analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Zároveň však upozorňuje na to, že k lepšiemu hospodáreniu štátu v minulom roku neprispel vývoj ekonomiky, ale najmä nižšie výdavky.
      Výber daní totiž nenaplnil očakávania vlády a celkový príjem rozpočtu bol aj oproti revidovanému plánu nižší o 8 %. "Na druhej strane, upratovanie vo výdavkoch a pozastavenie niektorých investičných projektov zlepšili výdavkovú stranu rozpočtu v druhom polroku, kde došlo k úspore 100 miliónov eur oproti plánom bývalej vlády," oceňuje Dereník. V porovnaní s upravenými očakávaniami vláda minula dokonca o 1 miliardu eur menej, nižšie daňové príjmy však z tejto úspory "usekli" 90 %.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies