Deficit má byť podľa odhadu EK vyšší, než čaká Kažimír, upozorňujú SaS a KDH

NETKY.SK • 6 November 2015, 12:35 • 2 min
Deficit má byť podľa odhadu EK vyšší, než čaká Kažimír, upozorňujú SaS a KDH

BRATISLAVA - Hospodárenie Slovenska sa má skončiť podľa jesennej prognózy Európskej komisie (EK) horšie, ako to tvrdí vláda. Upozornil na to podpredseda KDH Miloš Moravčík v dnešnom stanovisku a EK tak podľa neho nachytala slovenského ministra financií "na hruškách".

slovakia

left justify in out

Deficit za tento rok by mal byť totiž podľa prognózy EK vyšší o 0,2 % hrubého domáceho produktu (HDP), budúci rok o 0,5 % HDP a v roku 2017 o vyše 1,5 % HDP. "Plánované deficity v návrhu rozpočtu na budúci rok a na rok 2017 sú vymyslené, len aby rozpočet vyzeral naoko dobre," konštatoval Moravčík.

 

Doplatia na to podľa jeho slov ľudia, lebo vyššie deficity sa prejavia v náraste dlhu, ktorý treba v budúcnosti zaplatiť. V tomto roku tak má štát skončiť s "vyššou sekerou", ako plánoval minister Peter Kažimír, ale už od budúceho roku sa má začať všetko razantne zlepšovať. "Je to, akoby si alkoholik povedal, že už od zajtra prestáva piť, ale dnes si to musí ešte vynahradiť a vypiť fľašu navyše. Kto by mu veril?" pýtal sa podpredseda KDH.

 

Minister Kažimír by tak mal podľa neho návrh rozpočtu buď prerobiť, alebo povedať ľuďom, ako sa mu podarí skokom znižovať deficit v ďalších rokoch. "Inak môžu byť ľudia nepríjemne prekvapení, keď sa im po voľbách opäť výrazne zvýšia dane a dostanú sa do vážnych ťažkostí," dodal. Pritom už dnes sú dane a odvody, ktoré platia zamestnanci, brigádnici či živnostníci, podľa neho žalostne vysoké a bolo by ich treba skôr znižovať.

 

Podobne dnes reagovala aj strana SaS. Podľa jej predstaviteľov stratila vláda Roberta Fica (Smer-SD) akékoľvek zábrany a ženie Slovensko do situácie, v akej sa dnes nachádza Grécko. "Upozorňujeme, že vďaka takzvaným sociálnym balíčkom vlády, Európska komisia odhaduje v budúcom roku deficit verejných financií na úrovni 2,4 percenta, čo je o pol percenta viac oproti tvrdeniu ministerstva financií Petra Kažimíra," zdôraznila SaS v stanovisku.

 

Tento rozdiel je podľa liberálov jasným dôkazom, ako sa Ficova vláda odchyľuje od konsolidačného úsilia a bezohľadne zadlžuje krajinu. Najväčším paradoxom na celej veci podľa SaS je, že táto "sekera" sa do vo verejných financií zatína pri vysokých volebných preferenciách strany Smer-SD.

 

"Podľa nás však majú Robert Fico a jeho kolegovia zo Smeru z volebného výsledku strach a víťazstvo v ich chápaní stále nie je isté. Preto musia uplácať voličov balíčkami bez ohľadu na rast verejného dlhu," dodali predstavitelia SaS. Počínanie vládnej strany Smer-SD tak považujú za vrchol cynizmu a veria, že občanom sa otvoria oči a takejto politike ukážu dvere.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies